Co każdy powinien wiedzieć o zamrażaniu jedzenia?
Z pewnością zamrażanie posiłków jest najprostszym i najtańszym rozwiązaniem, które pozwala mi sprawiać wrażenie perfekcyjnej pani domu, codziennie dbającej o zbilansowaną dietę rodziny. Gdybym miała wielką zamrażarkę, na pewno wpakowałabym do niej wszystkie letnie warzywa i owoce. Zimą nachodzi Cię ochota na tartę z malinami albo placek dyniowy? Nic trudnego – wyciągasz i pieczesz… Co to by był za luksus ;)! Moja babcia taką miała, mroziła tam chyba wszystko, co jej wpadło w ręce ;), Jako mała dziewczynka nie rozumiałam, do czego jej to potrzebne, przecież wszystko można znaleźć w sklepie…. Z biegiem czasu życie pokazało mi, co jest ważne. Teraz znowu doceniamy to, co mieliśmy lub mamy i czytamy etykiety, zwracając uwagę na to, co jemy. Chociaż nie jestem jakimś ekoświrem i nie żywię się tylko jarmużem…;).
Co trzeba wiedzieć o zamrażaniu:
Zamrażać można prawie wszystko. Na przeszkodzie stanąć może tylko brak miejsca w lodówce oraz wiedzy o tym, co i jak mrozić. Dla mnie to przede wszystkim wygoda i oszczędność czasu, szczególnie pomocna w te dni, kiedy, z braku sił i ze zwykłego lenistwa, omijam kuchnię szerokim łukiem. Myśl o tym, że praktycznie nic nie muszę robić, jest psychicznie odciążająca. Przekonajcie się sami!
Jak?
- mięsa,
- ryby
- owoce,
- warzywa,
- zioła
- makarony,
- naleśniki
- zupy,
- sosy
- pieczywo,
- wędliny
- pieczone mięsa
- pierogi
- pyzy i knedle
- farsze
- gotowane warzywa
- ciasta
- Mrozić można surowe oraz gotowane warzywa i owoce. Z owoców usuwam szypułki, z mięsa – zbędny tłuszcz. Ryby patroszę i oczyszczam z łusek. Pierogi, knedle itp. mrożę po ugotowaniu, porozkładane na tackach (obsypane mąką). *Najważniejsza zasada: mrozimy tylko świeże produkty!
- Jedzenie musi mieć temperaturę pokojową. Po włożeniu do zamrażalnika ciepłe produkty nie zamrożą się równomiernie, a mogą sprawić, że lodówka szybciej się popsuje, a tego przecież nie chcemy;). Jeżeli musisz szybko schłodzić jedzenie, wystarczy, że włożysz garnek do miski lub zlewu z zimną wodą.
- Jedzenie pakuję dokładnie w szczelne woreczki próżniowe lub pojemniki. Staram się, żeby do zamrożonego produktu nie dostał się tlen, ponieważ zmienia on kolor produktów i wysusza je.
- Pojemniki. Jeżeli chodzi o przechowywanie, preferuję woreczki do mrożenia oraz pojemniki do przechowywania żywności. Z naciskiem na to pierwsze, ponieważ zajmują mniej miejsca i łatwiej się je rozmraża. Ale tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju jedzenia. Na przykład sosy i gołąbki wolę zamrażać w pudełkach. Jeżeli chodzi o worki – najlepiej sprawdzają się te mniejsze, o pojemności do 1 litra – szybko się zamrażają i odmrażają (produkt o grubości 5cm zamarza przez ok. 2 godziny). Jedynym minusem jest konieczność długotrwałego czyszczenia. Pudełka myje się zdecydowanie szybciej.
- Jedzenie podpisuję suchym markerem lub przyklejam kartę z opisem i datą zamrażania.
Czego nie należy zamrażać?
- śmietany, majonezu, jogurtu,
- ziemniaków,
- jajek,
- sera żółtego.
Odmrażanie produktów
Najbezpieczniejszym miejscem jest lodówka, która zapobiega rozwojowi bakterii. Inną metodą jest włożenie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu do miski z zimną wodą. Jeżeli chodzi o rozmrażanie w mikrofali, to, powiem szczerze, że nigdy nie próbowałam i nie mam w tym doświadczenia. Może ktoś z Was wie coś na ten temat?
Anna Motyl
19 maja 2018 @ 01:31
A co ze strączkami – fasola, cieciorka? Można mrozić, jeśli tak to w jaki sposób?
Weekendowe inspiracje #3 | slow lifewikilistka.pl
11 marca 2016 @ 21:58
[…] 6. Świetne wyzwanie u Doroty (Kameralna). Slow Fashion w 14 dni <3 Ja od jakiegoś czasu planuję coś w podobnej tematyce, ale ze swojej działki, ale o tym jeszcze nie dziś. Ja swoje wyzwanie zacznę od poniedziałku, ale zaczęłam już odgracać przestrzeń na wiosnę, więc zerknij na moją wyprzedaż, może coś akurat wpadnie Ci w oko. 7. Elwira zdradza swoje tajniki – wszystko, co musisz wiedzieć o mrożeniu jedzenia. […]
Olga | Gray Moka
7 marca 2016 @ 13:31
Ale chyba nie wszystkie warzywa się da/powinno mrozić? Np. pomidory tego dobrze nie znoszą ;).
Ciekawe jak mrożenie znoszą banany – próbował ktoś? 🙂
Jak ona to robi
7 marca 2016 @ 13:37
Mrożę często banany. Polecam, zwłaszcza do koktajli. Nie czuję, żeby po zamrażaniu tracił smak. Masz rację, pomidory nie nadają się do mrożenia, ale sos z pomidorów już tak. W najbliższym czasie na pewno zrobię wpis na temat mrożenia warzyw i owoców.
Zakręcone Błyskotki
4 marca 2016 @ 08:23
Odnośnie zamrażania jajek – ostatnio miałam możliwość rozmowy z kilkoma kucharzami i wszyscy twierdzili, że co prawda żółtek nie można ale już białka jak najbardziej 🙂
Kasia i jej Kobiecy Świat
3 marca 2016 @ 22:13
Dlaczego uważasz,że sera żółtego sie nie zamraża ? Ja ścieram na tarce i mrożę.Potem takim serem posypuję pizze czy zapiekanki (bez rozmrażania)
Jak ona to robi
3 marca 2016 @ 23:33
Dietetyczka mi mówiła, że zamrażanie sera nie jest zdrowe, ponieważ wytrąca się tłuszcz i zdrowe bakterie. Ale właśnie przeczytałam, że : „Ser żółty powinniśmy mrozić w jednym kawałku – ten w plasterkach po rozmrożeniu będzie się kruszył. Twarde sery możemy zamrozić aż na 3-4 miesiące, ale z kolei sery pełnotłuste tylko na 14 dn” Więc muszę sprawdzić.
Ale, Twó sposób jest idealny na pizze
Mama w biegu pl
3 marca 2016 @ 21:35
Ojj , chleb u mnie zawsze 🙂 kupuję cały, kroję w domu ( zdecydowanie lepszy niż krojony) i zamrażam kromki – wyjmuję ile potrzeba i rozmrażają się bez mikrofali i 10 min 🙂
Jak ona to robi
3 marca 2016 @ 23:39
U mnie jest podobnie. Zdecydowanie wolę kupować chleb w całości. Nie mogę sobie odmówić, „piętki” 😉
ugotowani.tv
3 marca 2016 @ 20:42
ja rozmrażam w mikrofali czasami, ale trzeba uważać, bo jeśli za długo to chleb za chwilkę będzie twardy a mięso :ugotowane” 🙂
Jak ona to robi
3 marca 2016 @ 23:34
Czyli się da 😉