ORGANIZACJASMART FOOD

Oszczędzanie Przez Gotowanie – tygodniowy jadłospis dla rodziny

Tak jak pisałam w tym artykule, chciałam pokazać Wam, jak to u mnie wygląda: jak bilansuję posiłki i jak sobie radzę z tym, żeby jak najmniej siedzieć w kuchni, a mieć zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla siebie i rodziny. Nie wydając przy tym dużo pieniędzy!

 

Chcę zaznaczyć, że to jest planner posiłków, który dotyczy mojego budżetu. W tym tygodniu wydałam na jedzenie 132 zł. Wliczam w to śniadania, obiady, kolacje. Nie liczyłam przekąsek, bo każdy jadł gdzie indziej – w przedszkolu czy w pracy. Jestem zadowolona, że udało mi się zdrowo podejść do budżetu i zaplanować dobre jakościowo posiłki. Oczywiście jadłospis jeszcze wymaga udoskonalenia, ale o tym innym razem.

 

Oszczędzanie – kasa czy czas?

Oszczędzanie dotyczy nie tylko pieniędzy, lecz także czasu spędzonego w kuchni. Posiłki u mnie mają być szybkie i zdrowe. Najbardziej lubię gotować jednogarnkowe dania z dużą ilością warzyw i kasz. Jest wtedy tak, jak lubię – kolorowo, szybko, smacznie – i mam pewność, że każdy członek rodziny zje zdrowy obiad.

 

Choć nie jestem wegetarianką, uważam, że nie ma co przesadzać z ilością mięsa w codziennej diecie, bo pod ręką mamy naprawdę dużo produktów, które są zdrowe i wartościowe. Przykładowo z fasoli czy ciecierzycy można zrobić szybki i zdrowy obiad oraz tańszy od takiego z mięsem. Zapominamy o tym, co dała nam matka natura – o burakach, fasoli, ziemniakach, rybach, kalarepie, brokułach.

 

Dzieci

Niektóre dzieci jedzą wszystko, co im się poda, a inne kręcą nosem nawet na postawioną przed nimi herbatę. Mój Wiko je praktycznie wszystko, ale Adaś jest właścicielem wyrafinowanego podniebienia i znaleźć mu coś odpowiadającego jest niełatwo. I to chyba jest dla mnie największa trudność, jeżeli chodzi o planowanie posiłków.

 

Resztki

W tym tygodniu zostało mi bardzo dużo produktów, które mają krótki termin ważności, a także np. parę pieczarek czy szpinak, więc musiałam je wykorzystać do pizzy i muffinek z cukinii, które robi się bardzo szybko i są supertreściwym daniem.

 

Drugie śniadanie

Drugie śniadanie moje dzieci jedzą w przedszkolu, ale i tak staram się, żeby pierwszy ciepły posiłek jadły w domu.

 

Między posiłkami jemy wafle ryżowe lub kukurydziane z masłem, do tego owoce i warzywa. Ostatnio hitem jest u nas marchewka, jabłko, pomarańcza. Pokrojone warzywa potrafią zniknąć w 5 minut – wystarczy tylko postawić je na stole 😉

 

Moja bolączka

Najwięcej wydaję na „pierdółki” typu wafle ryżowe i banany, więc muszę tu poprawić swój budżet. Ostatnio wydałam na nie 50 zł, a to dużo jak na mnie 😉

 

Jakość, a nie ilość

U nas w Polsce istnieje przeświadczenie, że na talerzu trzeba mieć furę ziemniaków i mięcha, bo bez takiej porcji jedzenia zaniknie ludzkość. Ja się z tą teorią nie zgadzam. Im więcej jemy, tym ciężsi się czujemy i na dodatek możemy rozepchać sobie żołądek. Często brakuje nam miejsca na kolację, czego później efektem jest głód i jedzenie po nocach. Lepiej jeść mało, ale często i lekkostrawnie.

 

Olej lniany

Stosuje się go tylko na zimno. Polewam nim warzywa, chleb, sałatki oraz dodaję go do zupy. Używam go tam, gdzie pasuje i gdzie mogę. Lasagne, mięso, surówki… Olej ten zawiera bardzo dużo witamin (np. witaminę E) i kwasów tłuszczowych (w tym omega-3), pomaga przy chorobie żołądka, poprawia trawienie oraz wzmacnia jelita.

 

Oszczędzanie przez gotowanie – jadłospis dla 4 osobowej rodziny 

 

Przepisy:

 

Kanapka z awokado i twarożkiem śmietankowym

Czas wykonania: 5 minut

 

Przekrój awokado na pół i wyciągnij z niego zawartość. Następnie włóż do miseczki i wymieszaj z twarożkiem śmietankowym. Dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

 

Chleb z jajkiem

Czas wykonania: 15 minut

 

Stary chleb z dwóch stron posmaruj cienko masłem i za pomocą foremki do ciastek wykrój w nim kółko (lub inny kształt). Na rozgrzaną patelnię dodaj 0,5 łyżki masła klarowanego. Podsmaż chleb, a do dziurki wbij jajko. Smaż tak 3–4 minuty pod przykryciem – do momentu, aż białko będzie ścięte. Podawaj na ciepło ze szczypiorkiem, szynką lub pomidorem.

 

 

 

Wydałam w pierwszym tygodniu marca  131, 82 zł 

 

Muffiny z cukinią

Czas wykonania: 5 minut

Czas pieczenia: 30 minut

 

Składniki na 6 sztuk:

  • 2 jajka
  • 1 cukinia
  • 6 szt. suszonych pomidorów
  • tarkowana marchewka (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (może być również ryżowa lub z ciecierzycy)
  • sól, pieprz

 

Cukinię zetrzyj na grubej tarce i odsącz na sitku. Jajka rozmieszaj, a następnie połącz z cukinią, pokrojonymi pomidorami i marchewką. Dodaj czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj całość. Masę przełóż do papilotek na muffiny i piecz 30 minut w 210°C.

 

 

Cannelloni z warzywami (można dodać mięso lub tofu)

Czas wykonania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

 

Składniki:

  • makaron typu cannelloni
  • bakłażan
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminku
  • 1,5 szklanki pokrojonych pieczarek
  • sól i pieprz

 

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • bazylia, oregano, papryka słodka
  • ser mozzarella

 

Przygotowanie:

Bakłażan pokrój w kostkę i oprósz solą. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię i podsmażaj przez 2–3 minuty, aby był al dente. Później dodaj szpinak, czosnek, kminek i gałkę muszkatołową i dalej podsmażaj. Następnie włóż ten farsz do rurek cannelloni i ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia (jeśli robisz dla większej liczby osób).

Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj słodką paprykę. Podsmaż cebulkę i czosnek, a następnie dodaj pomidory, cukier i bazylię i doprowadź do wrzenia.

Cannelloni polej sosem, na wierzch połóż mozzarellę. Całość piecz w 190°C przez 30 minut, aż się ser rozpuści i przyrumieni.

 

Zachęcam Cię do próbowania i  inspirowania innych np. na Instagramie. Pamiętaj o hastagu #oszczedzanieprzezgotowanie

  • Z nieba mi spadłaś z tymi przepisami i poradami na oszczędzanie w kuchni. U nas marnuje się dużo jedzenia, nad czym ubolewam, ale nie wiem, co z tym zrobić. Z chęcią wypróbuję propozycje z Twojego jadłospisu, ale już widzę, że najtrudniej będzie ze śniadaniem. Poranki z półrocznym dzieckiem zawsze pełne chaosu 🙂

  • migoootka19 .

    Jak ja się cieszę, że znalazłam Twojego bloga 😉 zostaję;)

  • Pingback: 5 ciekawych sposób na zużycie resztek jedzenia +jadłospis()

  • Karolina

    Uwielbiam Twojego bloga ! Ilekroć tu zaglądam, nigdy się nie zawodzę. Tym razem było tak samo. Poproszę więcej takich wpisów 🙂 Również chętnie przeczytam przepis na placuszki z bananem i siemieniem oraz na kotlety z buraka.

    Serdecznie pozdrawiam !

  • Pingback: Przegląd tygodnia #2/03 - LifeManagerka.pl()

  • Paulina

    Można prosić o przepis na kotlety z buraków?

  • Iwonka83

    Ale super! Czekałam na taki wpis. Dziękuję i proszę o więcej 😊

  • Fajne przepisy! <3 Dzięki :*

  • Zabieram przepis na muffiny i twarożek z awokado! A wpis puszczam dalej 🙂