SMART FOODUncategorized

Polskie zamienniki drogich zagranicznych produktów, które musisz poznać

„Jak zacząć jeść zdrowo? Przecież nie mam czasu na pilnowanie jedzenia, żeby tanio i zdrowo jeść!”

 

Rozumiem Cię absolutnie. Oszczędzanie na jedzeniu i chodzenie z listą po sklepach na początku wymaga treningu i wyrobienia sobie nawyku. Chociaż według mnie motywacja najbardziej wzrasta, kiedy zauważasz, że jednak nie jesteś na minusie, ale zaczynasz widzieć, że na jesteś na plusie. Z doświadczenia wiem, że wtedy inaczej patrzy się na swój zakupowy koszyk 🙂

 

Jeżeli jednak jesteś osobą, która naprawdę nie wie jeszcze, jak się zabrać do oszczędzania na jedzeniu i planowania posiłków, broni się nogami i rękami, żeby nie poddać się wewnętrznemu rygorowi, to radzę na początku zmienić nawyki zakupowe – i zacząć kupować tańsze, ale równie dobre jakościowo zamienniki.

 

Mit

Produkty drogie to produkty lepsze. Pewnie nieraz to słyszałaś. Moim zdaniem lepiej nie popadać ze skrajności w skrajność, bo dobra jakość w rozsądnej cenie leży gdzieś pośrodku. Choć bywają wyjątki.

 

Tanio w supermarkecie

To nieprawda, że wielkie markety mają tańsze produkty niż osiedlowy sklepik. Tu wszystko zależy od marki – wiele z nich wabi tanimi produktami typu chleb czy owoce, ale gdy się zagłębimy, okaże się, że wcale nie jest taniej. Poza tym kupując w małym sklepie oraz robiąc zakupy online jesteś mniej podatna na kupowanie niepotrzebnych rzeczy. Osobiście polecam tę metodę, bo pamiętam, że gdy chciałam pozbyć się kupowania „przydasi”, to i tak zawsze w koszyku lądowało coś niepotrzebnego 😉

Najlepiej sama przeanalizuj swoją listę produktów oraz to, na czym najbardziej chcesz zaoszczędzić, i wybierz ten sklep, który będzie Ci opowiadać. Być może też się okaże, że drogi sklep pod domem będzie bardziej opłacalny, bo do innego masz bardzo daleko, więc po dodaniu czasu i paliwa wcale nie będzie lepiej.

 

Produkty własnej marki

Produkty marki supermarketu, np. Tesco czy Auchan, takie jak śmietana, ciastka, chemia, są z reguły tańsze. Trzeba naprawdę uważać i analizować ceny oraz skład produktu. Dlaczego? Supermarkety często zmieniają dostawców, przez co cena może ulec zmianie – a nie mówię już o składzie.

 

 

Musli na płatki owsiane

Do płatków dodaj miód i owoce – i masz zdrowy i tańszy zamiennik.

Musli – ok. 5 zł

Płatki owsiane – 2 zł

 

Wychodzisz głodny – wychodź z planem

Co tu dużo mówić: gdy jestem głodna, to nagle zapach ciepłego pieczywa ze sklepowych „piekarni” powoduje, że z głodu skręca mnie z głodu, więc muszę sięgnąć po suchą bułę ;D A skoro buła sucha, to może jakiś soczek do tego, kabanosik…? Wtedy jem wszystko, co powoduje nagły skok insuliny i jej równie szybki spadek, przez co jestem jeszcze bardziej głodna. Jeśli możesz, idź do sklepu z listą i pełnym żołądkiem. Polak głodny to Polak zły.

 

Jogurt owocowy – jogurt naturalny

Gotowe przyprawy – na pojedyncze

Sałata w paczce – na lodową

Sałaty w paczce są z reguły umyte, ale słabego gatunku i droższe.

 

Jagody Goi – Żurawina

 

Według medycyny chińskiej to prawdziwe panaceum na wszystkie dlegliwosci. Mają bardo dużo witaminy C, zwalczają  wolne rodniki, mają wiele mikroelementów.

„Roślina znajduje szczególne miejsce w tradycyj- nej chińskiej medycynie. Chińczycy od wieków wy- korzystywali ją w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek.”

Jednak  do nas trafiają suszone, po obróbce termicznej i nie wiadomo w jaki sposób były przechowywane i jaką obróbkę termiczną przeszły

 

Choć liczne badania potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą i dobroczynne działanie na organizm zwierząt laboratoryjnych, nadal wskazuje się na konieczność prowadzenia dalszych analiz w celu wyjaśnienia mechanizmów ich prozdrowotnego oddziaływania, jak również udokumentowania ich zastosowania w przedłużaniu i poprawie zdrowia oraz w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.

Natomiast żurawina, nasza polska żurawina jest bombą witaminy C. Ma działania przeciwzapalne, przeciwgrzbiczne witaminy: A , B. Reguluje poziom cukru we krwi, działa dobrze na układ moczowy – to jest przewaga nad jagodami goi. Kupujmy świeżą żurawinę i zamrażaj

Cena za 1kg:

Jagody goi – od 35zł

Żurawina  – od 10 zł

Orzechy pekan i makadamia – orzechy laskowe i włoskie

 

Orzechy pekan i makadamia mają dużo witaminy E (ten drugi prawe 75%). Mimo to uważam, że w orzechach, które przybyły do nas z daleka, a w dodatku bez skorupek, część tłuszczu zjełczeje. Zresztą nigdy nie wiadomo, w jakich warunkach były transportowane. Dlatego jestem zwolenniczką naszych orzechów – laskowych i włoskich. Można je kupić w skorupkach, na dodatek są hitem za granicą.

 

Miód manuka – polski miód

 

Który ostatnio robi furrę na polskim rynku podobnie jak olej kokosowy. To co modne może się okazać, że za kilka miesięcy może się okazać trujące, złe, więc  sama zawsze staram się czytać badania jak również pamiętać, że to co zdrowe okazać się niezdrowe…

Wybierasz rzeczy, które są popularne, a tak naprawdę nasz polski miód jest nadal niedoceniony. Śpieszmy się go kochać, bo to co się aktualnie dzieje z polskimi pszczołami, może się okazać katastrofą a ceny polskiego miodu mogą sięgnąć. Nasz polski miód równie dużo ma wartości przeciwutleniających wspomaga odporność, działa dobrze na jelita.

Miód Manuka  – od 80zł -500zł

Polski Miód np. spadziowy – od 30zł – 100zł

 

Olej kokosowy na olej rzepakowy

 

Olej koksowy jest olejem nasyconym z niewielkimi olościami wartościowymi. Oprócz walorów zapachowych i pielęgnacyjnych nie należy znim przesadzać.  Ale olej rzepakowy, to samo dobro. Olej kokosowy ma dużą ilość kawasów nasyconych, co powoduje wzrost cholestloru

 

Najważniejsze organizacje i instytucje zdrowotne są od lat zgodne – tłuszcze nasycone są jedną z głównych przyczyn chorób serca. Jakie organizacje? Na przykład: WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), NAS (Narodowa Akademia Nauk Stanów Zjednoczonych), NIH (Narodowe Instytuty Zdrowia), AHA (Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne), WHF (Światowa Federacja Serca), ESC (Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne).

 

Więcej możecie przeczytać tu 

Przy zachowaniu diety bazującej na warzywach i owocach, w której prawie w ogóle nie ma tłuszczów nasyconych, dodanie od czasu do czasu oleju kokosowego nie wyrządzi nikomu krzywdy. Nie znaczy to jednak, że możemy go traktować jako produkt zdrowy i jeść bez ograniczeń.

 

Olej Kokosowy nierafinowany 500ml – od 35zł

Olej rzepakowy  zimny nie tłoczony 500 ml– od 9 zł

 

Siemie lniane vs chia

 

Rozumiem, że nie każdy może przepadać za siemnie lnianym, ale oprócz walorów smaków czym na pewno przegrywa z chia – ale to moja prywatna opinia… ale jeżeli chodzi o jakoś nie wiele się różnią.

Oba rodzaje posiadają

– omega3- choć siemię posiada więcej

– posiada witaminę E

– siemię lnianę działa osłaniająco na błonę przewodu pokarmowego

– błonnika jest więcej w chia, ale zatrzymuje odę w organiżme, co w niektórych przypadłościach zdrowowtnych jest porządane

Cena za kilogram:

Siemię lniane od 3, 50 za 1

Chia – od 12 zł

 

Aloes sok do picia – od 20 zł za 1 litr

Pokrzywa – od 3, 50

Jarmuż na kapustę czerwoną, seler naciowy

 

Jarmuż pamiętam jak hodowała moja babcia. Brzydkie liściaste warzywo, które wyglądało dość upiornie.i Chyba ze względu na wygląd, został zlikwiodowany z polskich ogródków, a nie potrzebnie. To odmiana kapusty. Zarówna kapusta czerwona, seler naciowy ma takie same właściwości odżywcze.

 

 

Aloes

 

Aloes działa oczyszczająco i pobudza metabolizm, ale to samo zadanie robi pokrzywa. Rumianek jak aloes działa przeciwzapalnie. A szławia przeciwbakteryjnie i przeciwiwrusowo.

Cena:

Aloes 1l – od 20zł

Pokrzywa, szałwia – od 4zł

Naprawdę  można się naprawdę oszaleć od tych wszystkich nowości.  Sama często nie nadążam za zmieniającymi się trendami i badaniami naukowymi. Jednak  zawsze dochodzę do wniosu, że  to co pierwotne nasze rodzime i to co rośnie w naszej strefie klimatycznej jest najbardziej zdrowe dla nas. A z modą jak to w życiu bywa. Raz jest a raz przemija a klaska jest wieczna.

 

żródła:

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_093-100.pdf

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-9aa784c2-d0f2-4da0-8bda-8a92bb32653d/c/132_141_Teleszko.pdf

  • Lubię takie artykuły bo uważam, że polskie produkty są dla nas lepsze, nawet ze względu na to że nasz organizm czerpie więcej korzyści z lokalnych produktów. Nie moge się zgodzić tylko co do oleju kokosowego. Ok, tluszcze nasycone są szkodliwe, ale tylko i wylącznie wtedy kiedy powstają sztucznie. Olej kokosowy jest naturalnym źródłem kwasów nasyconych i ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Polecam poczytać o tym na blogu Zdrowokracja, dziewczyna podaje kilkanaście źródeł w artykule o oleju kokosowym 🙂

    • Dziękuję bardzo. Taki komentarz to kopniak do tego, żeby robić więcej takich wpisów 🙂
      Szukałam dużo informacji na temat oleju kokoswego i bazowałam na badaniach naukowych. Ale może jakieś przegapiłam, na pewno zajrzę i uzupełnię wiedzę 🙂

  • Genialny post! 🙂 Cudowne podejście! 🙂