3 przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci ( i nie tylko)
O tym, czy cukier jest zdrowy oraz jak wybierać słodkie produkty i z czym je łączyć, aby jego poziom we krwi nie podniósł się zbyt gwałtownie, mogłyście przeczytać w tym wpisie. Jeżeli ktoś jeszcze tego nie zrobił – do dzieła. Pomoże on rozwiać wątpliwości na temat spożywania cukru. Zachęcam do przeczytania, zwłaszcza, że w tej sprawie wypowiada się dietetyk.
Mojego starszaka widok słodyczy nie wzrusza. Właściwie mogą dla niego nie istnieć, a jak już ma ochotę na coś słodkiego to jedynie na chleb z powidłami albo banana. Oczywiście nie wliczam do tego naturalnych cukrów, które są w owocach, bo tu nie ma ograniczeń. Je, aż pęknie! Natomiast z młodszym, Adasiem, nie jest tak prosto. Może zjeść całą tabliczkę czekolady na raz i go nie zmuli. Nie ma żadnych hamulców.
Powiem wam, że oboje dzieci wychowywałam tak samo, czyli ograniczałam ich spożycie cukru od najmłodszych lat. Toczyłam wojny rodzinne z dziadkami, żeby nie kupowali słodyczy, bo uważałam, że chłopcy mają jeszcze na to czas. Im później, tym lepiej. Czy to nic nie dało? Ta sytuacja pokazuje jedynie, że czasami kwestie wychowawcze, czyli uczenie dzieci i próby ograniczenia słodyczy, nie na wszystkich wpływają tak samo. Niektóre dzieci mają po prostu predyspozycje do nadmiernego jedzenia słodyczy – rozwinięte kubki smakowe.
Słodkie przekąski, które przygotowuję są proste do wykonania. Można śmiało zaplanować ich zrobienie z wyprzedzeniem i dać dziecku do przedszkola, szkoły lub na wyjazd. Robi się je w jedyne 5 minut, a co najważniejsze – są bardzo wartościowe. Mają dużo magnezu, cynku i kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na pracę mózgu dziecka. Oto one:
Mus awokado z owocami (przepis na dwie porcje)
Składniki:
1 awokado
Banan
łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru i tłuszczu palmowego)
2 łyżki kakao (można więcej)
4 łyżki ugotowej kaszy jaglanej (można zastąpić płatkami owsianymi)4 łyżki mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
garść malin ( mrożony)
Opcjonalnie do musu można dodać świeży szpinak lub oprószyć go migdałami.
Sposób przygotowania:
- Do misy blendera wrzucić awokado, banana oraz pozostałe składniki.
- Miksować do utrzymania jednolitej konsystencji.
- Gotowe! Można posypać orzechami.
Źródło witaminy C, magnezu i selenu.
Koktajl z borówkami i malinami
Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego (wzbogacone o wapń mleko migdałowe lub orkiszowe)
Mrożone borówki lub maliny
Banan
1 łyżka cynamonu
4 łyżki otrębów
1 łyżka orzechów włoskich lub migdałów
pół garści świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski, a następnie zmiksować na gładką masę.
2. Cztery minuty praca i zdrowa przekąska do szkoły gotowa!
Kulki daktylowe ( kulki mocy)
ciekawostka:
Cynamon to przyprawa, która jest nie tylko smaczna, ale dodana do potrawy pełni również bardzo ważną funkcję. Po zjedzeniu słodkiego posiłku z jego dodatkiem, poziom cukru we krwi podnosi się mniej gwałtownie.
Tylko kilka minut i zdrową przekąskę mamy gotową. Zrobienie jej naprawdę nie wymaga od nas ani dużo czasu, ani pieniędzy. Oczywiście czasami są sytuacje, w których nie da się wszystkiego przewidzieć i chcesz coś zjeść na mieście. Ja to rozumiem, bo sama nie zawsze mam pod ręką pudełka z przygotowanym przez siebie posiłkiem lub przekąską. Całe szczęście na rynku jest mnóstwo batonów i deserów z dobrym składem, które śmiało można zjeść w przypadku spadku energii ?
Ania Kalemba
27 lutego 2018 @ 11:38
Mniam mniam! Też z przyjemnością bym zjadła! :)))