SMART FOOD

3 zdrowe i rozgrzewające zupy na jesień i zimę

Jak Ona To Robi

 

Zmiana pogody i ochłodzenie temperatury potrafi doskwierać, prawda? Dreszcze na ciele, kubek z ciepłą herbatą i ciepły koc – właśnie tak spędzam niejeden jesienny wieczór. Szczególnie w tym okesie często choruje i łapie infekcje, więc staram się  dbać o odporność organizmu w tym okresie. Dlatego na moim stole zawsze, gościu zupa, które dostarczają ogromu witamin, a   dodatkiem imbiru, który działa przeciwzapalnie, cebuli oraz czosnku, który ma właściwości antybakteryjne. Co prawda uważam, że warto je jeść przez cały rok, bez względu na pogodę, ale pewnie przyznacie, że jesienią i zimą smakują najlepiej. Dlatego wybrałam dla was trzy rozgrzewające zupy.

 

Zupa krem z selera i gruszki

MG_0714-1024x576

Lista składników:

  • 1 bardzo duży seler (ok 1 kg)
  • 1 gruszka
  • 3 jabłka (najlepiej kwaskowe)
  • 2 ziemniaki
  • biała część 1 pora
  • 1,5 l bulionu (bulion warzywny z dodatkiem suszonych pomidorów)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ziarna słonecznika
  • jogurt naturalny lub śmietanka

 

Sposób przygotowania:

Krok 1

Por kroję w piórka a resztę warzyw w kostkę.

Krok 2

W garnku podgrzewam oliwę i masło. Wrzucam por. Dosypuję przyprawy (poza solą i pieprzem). Duszę pod przykryciem jakieś 5 minut.

Krok 3

Wrzucam do garnka seler. Mieszam i zalewam bulionem. Gotuję do miękkości.

Krok 4

Dorzucam do garnka gruszkę, jabłka i ziemniaki. Ponownie przykrywam i gotuję do miękkości. Ok 30 minut.

Krok 5

Sprawdzam smak i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiam solą i pieprzem. Jeszcze gorącą zupę blenduję na gładki krem.

Krok 6

Przelewam do miseczki. Posypuję płatkami słonecznika lub dyni i dekoruję łyżeczką jogurtu naturalnego. Podaję od razu. Można podać z grzankami.

 

Zupa z topinamburu i jabłek 

na-główną--850x468

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburów
  • 2 jabłka
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • kminek

 

Sposób przygotowania:

Krok 1

Obierz cienko topinambur i włóż do zimnej wody, tak, aby nie sczerniał.

Krok 2

W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn oraz kminek i smaż ok. 1min.

Krok 3
Pokrojony topinambur wrzuć do garnka i smaż, co chwilę mieszając, przez ok. 3min. Następnie dodaj pokrojone kawałki jabłka i gruszki. Następnie wlej gorący bulion i zagotuj.

Krok 4

Gotuj do miękkości warzyw. Zmiksuj zupę na gładki krem.

Więcej na temat topinamburu, znajdziecie tutaj

 

 

Zupa krem z cukinii według  przepisu Ugotowani.tv

MG_2681-e1426021033143

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 cukinia 800 g
  • 1 duża cebula
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 6 plasterków boczku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 800 ml bulionu
  • ewentualnie sól, pieprz do smaku (zależy od doprawienia bulionu)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • śmietana kremówka lub jogurt naturalny do dekoracji zupy
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania

 

Sposób przygotowania:

Krok 1

Boczek kroję w kostkę i podsmażam w garnku. Można dodać odrobinę masła klarowanego. Gdy się wytopi i zrumieni wyjmuję go na talerz.

Krok 2

Do tego samego garnka dodaję 1 łyżeczkę klarowanego masła (może być olej) i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę a gdy się zeszkli, dodaję imbir i czosnek pokrojony w kostkę lub plastry. Nie muszą to być bardzo drobne cząstki, zostaną później zblendowane.

Krok 3

Po 2,3 minutach dodaję cukinię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przez chwilę podsmażam. Zalewam bulionem. Dodaję przyprawy (zioła prowansalskie, kurkumę i paprykę). Całość gotuję pod przykryciem ok 20 min. Warzywa muszą być całkowicie miękkie.

Krok 4

Zupę zdejmuję z ognia i blenduję na bardzo gładki krem. Sprawdzam smak i jeśli zachodzi potrzeba doprawiam solą i pieprzem (zależy to od stopnia doprawienia bulionu, jeśli używam wody zamiast bulionu to doprawienie jest konieczne). Wlewam sos sojowy i całość mieszam. Przelewam do miseczek.

Krok 5

Porcję zupy dekoruję śmietaną kremówkę lub jogurtem. Posypuję boczkiem i pestkami dyni.

Jestem pewna, że czujecie niedosyt, więc zapraszam Was do Angeliki po więcej przepisów 🙂

Jak Ona To Robi

9 komentarzy

    1. Może pierwszy przepis. Te przepisy robi się baaardzo szybko.
      Chciałam pokazać, że zupa to nie tylko szczawiowa, ogórkowa i rosół. (choć osobiście nie mam nic do tych zup). Ale czasami, można zaszaleć 😉

Leave a Response