HOUSE MANAGERSMART FOOD

5 ciekawych sposobów na zużycie resztek jedzenia + jadłospis

O planowaniu posiłków i mój jadłospis mogłaś przeczytać w ostatnim wpisie. Idąc za ciosem, tym razem chcę Ci pokazać, jak przygotowuję posiłki, kiedy w lodówce zostają tylko resztki jedzenia. Teoretycznie powinnam wtedy lecieć do sklepu po zakupy, bo w końcu „nie ma w domu nic do jedzenia”. 🙂 Zresztą pewnie to znasz…? Ale ja tak nie mogę! Są osoby, które z niczego potrafią zrobić superszybką potrawę i przychodzi im to naprawdę łatwo, a są takie osoby, które bez instrukcji obsługi nie umieją wydusić ze swojej głowy pomysłu na obiad. I ja to doskonale rozumiem, bo też tak miałam. W kuchni trzeba być w jakimś stopniu kreatywnym. Jeżeli jednak należysz do tej drugiej grupy ludzi, to pocieszam Cię: naprawdę można się tego nauczyć. Pokażę Ci jak.

 

Ja już nauczyłam się kreatywności w kuchni i wiem, że za pomocą kilku produktów można wyczarować zdrowy posiłek, dlatego staram się mieć zawsze w kuchni cukinię, marchew, pietruszkę, ciecierzycę, makaron, ziemniaki, pomidory w puszce, jajka.

 

5 ciekawych sposobów na zużycie resztek jedzenia +jadłospis

 

1. Resztki

Plaster sera, kilka łodyg brokułu, cztery sztuki fasolki… Nigdy nie wyrzucam resztek, no chyba że zaczynają się psuć – wtedy wiadomo, co należy z tym zrobić. Ale wbrew pozorom kilka sztuk produktów może posłużyć Ci do zrobienia omletu, zapiekanki, kanapek czy farszu do kurczaka.

 

Resztki jedzenia zawsze wkładam do próżniowego pojemnika, chowam w lodówce i kładę na wysokości moich oczu, tak żeby o nich pamiętać i sięgać automatycznie właśnie tam. Z doświadczenia wiem, że chowanie ich wysoko na półce lub gdzieś z tyłu jest ryzykowne – po prostu można je przeoczyć.

 

2. Resztkowe jedzenie

Bywają dni, że moje planowanie posiłków szlag trafi albo nie zrobiłam na czas zakupów. Wtedy korzystam z produktów, które teoretycznie mogłabym wyrzucić. Odkładam tak, aby w niedzielę zużyć to, co zostało.

 

3. Kreatywność

Staraj się być kreatywna z domowymi resztkami. Jeśli jednego dnia jesz kurczaka z warzywami i nie chcesz jeść go na drugi dzień, to pokrój go w kawałki i dodaj do burrito lub placka meksykańskiego, zrób kurczak burgera albo sałatkę Cezar.

 

4. Bierz jedzenie z restauracji

Nie wstydź się tego – w końcu to Twoje pieniądze i Twoje jedzenie. Zawsze gdy chłopcy nie zjedzą w restauracji, to resztki zabieram ze sobą i na drugi dzień obiad mam z głowy.

 

 

5. POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE RESZTEK JEDZENIA

 

Z resztek ugotowanych ziemniaków można zrobić kopytka, gnocchi, sałatkę ziemniaczaną.

Z białek – bezę, biszkopt (można je również zamrozić).

Z żółtek – omlet, ciasto kruche, jajecznicę, kogel-mogel.

Ze starych jabłek – ryż lub kaszę jaglaną np. z pieczonymi jabłkami albo chipsy (po wysuszeniu).

Z warzyw z rosołu – pastę do chleba, sałatkę ziemniaczaną.

Z chleba, bułki – bułkę tartą (po wysuszeniu), tosty francuskie (na mleku i jajku) tosty na patelni.

Z bananów – placuszki z otrębami, muffinki, chleb bananowy.

Z przecieru pomidorowego, pasaty – pizzetki na patelni lub piekarniku.

Z gotowanego mięsa – zamrożony zapas (po pokrojeniu na małe kawałki).

Z miękkich pomidorów – dodatek do zupy, sosów (po przetarciu).

Z pietruszki, ziół – zamrożony zapas (po posiekaniu) w małych jednorazowych pojemnikach albo w foremkach do kostek lodu (taką zamrożoną kostkę wrzucam do zupy lub rosołu).

 

 

Przepisy z resztkowego jedzenia

Kurczak po tajsku

 

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • marchew
  • 3/4 cukinii
  • 3/4 papryki

 

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z pomarańczy
  • 5 łyżek miodu lub syropu z agawy
  • czosnek
  • imbir
  • kurkuma

 

Podsmażam kurczaka na złocisty kolor. Następnie odstawiam go, wsypuję warzywa na patelnię i duszę przez je 15 minut. Uduszone warzywa odstawiam na talerz i na tę samą patelnię dodaję sok z pomarańczy, sos sojowy, czosnek, imbir, kurkumę. Mieszam całość, aż zgęstnieje (jeżeli konsystencja jest za rzadka, dodaję odrobinę mąki). Na patelnię z sosem wrzucam kurczaka wraz z warzywami. Mieszam i podaję z ryżem lub batatami.

 

 

Muffiny jajeczne

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 papryki
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki mleka
  • garść szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina sera

 

Natłuszczam oliwą blachę na muffiny. Wypełniam ją warzywami, następnie roztrzepuję jajka w naczyniu, dodaję sól i pieprz i wlewam całą zawartość do muffinek. Piekę 20 minut w 200°C.

 

 

 

 

 

 

Tosty na patelni

 

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • sałata
  • 2 pomidory
  • szynka

 

Odcinam skórki od chleba, a następnie rozwałkowuję go na płasko i smaruję masłem. Wkładam sałatę, szynkę i składam w kanapkę. Smażę z dwóch stron na suchej patelni.

 

 


PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? ZNASZ KOGOŚ, KOMU MOŻE SIĘ PRZYDAĆ?  BĘDZIE MI OGROMNIE MIŁO, JEŚLI:

  • Naciśniesz „lubię to” lub udostępnisz na swoim profilu lub fanpejdżu 😉
  • Napiszesz mi swój komentarz,
  • Super patenty na wykorzystanie resztek! Sama też staram się nie wyrzucać dobrego jedzenia, tylko podejść do niego w sposób kreatywny i dodać do przygotowywanej potrawy. Moim odkryciem była nać marchwi – jest jadalna i można z niej zrobić pyszne pesto, oczywiście gdy jest sezon na młodą marchew 😉

  • Podobają mi się bardzo te muffiny jajeczne :)))) Ale w ogóle pierwszy raz słyszę o zamrażaniu białek 🙂 Dzięki! 😉 :*


Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /home/jakonatorob/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 447