5 ciekawych sposobów na zużycie resztek jedzenia + jadłospis
O planowaniu posiłków i mój jadłospis mogłaś przeczytać w ostatnim wpisie. Idąc za ciosem, tym razem chcę Ci pokazać, jak przygotowuję posiłki, kiedy w lodówce zostają tylko resztki jedzenia. Teoretycznie powinnam wtedy lecieć do sklepu po zakupy, bo w końcu „nie ma w domu nic do jedzenia”. 🙂 Zresztą pewnie to znasz…? Ale ja tak nie mogę! Są osoby, które z niczego potrafią zrobić superszybką potrawę i przychodzi im to naprawdę łatwo, a są takie osoby, które bez instrukcji obsługi nie umieją wydusić ze swojej głowy pomysłu na obiad. I ja to doskonale rozumiem, bo też tak miałam. W kuchni trzeba być w jakimś stopniu kreatywnym. Jeżeli jednak należysz do tej drugiej grupy ludzi, to pocieszam Cię: naprawdę można się tego nauczyć. Pokażę Ci jak.
Ja już nauczyłam się kreatywności w kuchni i wiem, że za pomocą kilku produktów można wyczarować zdrowy posiłek, dlatego staram się mieć zawsze w kuchni cukinię, marchew, pietruszkę, ciecierzycę, makaron, ziemniaki, pomidory w puszce, jajka.
5 ciekawych sposobów na zużycie resztek jedzenia +jadłospis
1. Resztki
Plaster sera, kilka łodyg brokułu, cztery sztuki fasolki… Nigdy nie wyrzucam resztek, no chyba że zaczynają się psuć – wtedy wiadomo, co należy z tym zrobić. Ale wbrew pozorom kilka sztuk produktów może posłużyć Ci do zrobienia omletu, zapiekanki, kanapek czy farszu do kurczaka.
Resztki jedzenia zawsze wkładam do próżniowego pojemnika, chowam w lodówce i kładę na wysokości moich oczu, tak żeby o nich pamiętać i sięgać automatycznie właśnie tam. Z doświadczenia wiem, że chowanie ich wysoko na półce lub gdzieś z tyłu jest ryzykowne – po prostu można je przeoczyć.
2. Resztkowe jedzenie
Bywają dni, że moje planowanie posiłków szlag trafi albo nie zrobiłam na czas zakupów. Wtedy korzystam z produktów, które teoretycznie mogłabym wyrzucić. Odkładam tak, aby w niedzielę zużyć to, co zostało.
3. Kreatywność
Staraj się być kreatywna z domowymi resztkami. Jeśli jednego dnia jesz kurczaka z warzywami i nie chcesz jeść go na drugi dzień, to pokrój go w kawałki i dodaj do burrito lub placka meksykańskiego, zrób kurczak burgera albo sałatkę Cezar.
4. Bierz jedzenie z restauracji
Nie wstydź się tego – w końcu to Twoje pieniądze i Twoje jedzenie. Zawsze gdy chłopcy nie zjedzą w restauracji, to resztki zabieram ze sobą i na drugi dzień obiad mam z głowy.
5. POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE RESZTEK JEDZENIA
Z resztek ugotowanych ziemniaków można zrobić kopytka, gnocchi, sałatkę ziemniaczaną.
Z białek – bezę, biszkopt (można je również zamrozić).
Z żółtek – omlet, ciasto kruche, jajecznicę, kogel-mogel.
Ze starych jabłek – ryż lub kaszę jaglaną np. z pieczonymi jabłkami albo chipsy (po wysuszeniu).
Z warzyw z rosołu – pastę do chleba, sałatkę ziemniaczaną.
Z chleba, bułki – bułkę tartą (po wysuszeniu), tosty francuskie (na mleku i jajku) tosty na patelni.
Z bananów – placuszki z otrębami, muffinki, chleb bananowy.
Z przecieru pomidorowego, pasaty – pizzetki na patelni lub piekarniku.
Z gotowanego mięsa – zamrożony zapas (po pokrojeniu na małe kawałki).
Z miękkich pomidorów – dodatek do zupy, sosów (po przetarciu).
Z pietruszki, ziół – zamrożony zapas (po posiekaniu) w małych jednorazowych pojemnikach albo w foremkach do kostek lodu (taką zamrożoną kostkę wrzucam do zupy lub rosołu).
Przepisy z resztkowego jedzenia
Kurczak po tajsku
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- marchew
- 3/4 cukinii
- 3/4 papryki
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z pomarańczy
- 5 łyżek miodu lub syropu z agawy
- czosnek
- imbir
- kurkuma
Podsmażam kurczaka na złocisty kolor. Następnie odstawiam go, wsypuję warzywa na patelnię i duszę przez je 15 minut. Uduszone warzywa odstawiam na talerz i na tę samą patelnię dodaję sok z pomarańczy, sos sojowy, czosnek, imbir, kurkumę. Mieszam całość, aż zgęstnieje (jeżeli konsystencja jest za rzadka, dodaję odrobinę mąki). Na patelnię z sosem wrzucam kurczaka wraz z warzywami. Mieszam i podaję z ryżem lub batatami.
Muffiny jajeczne
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 papryki
- 4 pieczarki
- 4 łyżki mleka
- garść szpinaku
- sól
- pieprz
- odrobina sera
Natłuszczam oliwą blachę na muffiny. Wypełniam ją warzywami, następnie roztrzepuję jajka w naczyniu, dodaję sól i pieprz i wlewam całą zawartość do muffinek. Piekę 20 minut w 200°C.
Tosty na patelni
Składniki:
- 2 kromki chleba
- sałata
- 2 pomidory
- szynka
Odcinam skórki od chleba, a następnie rozwałkowuję go na płasko i smaruję masłem. Wkładam sałatę, szynkę i składam w kanapkę. Smażę z dwóch stron na suchej patelni.
PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? ZNASZ KOGOŚ, KOMU MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI OGROMNIE MIŁO, JEŚLI:
- Naciśniesz „lubię to” lub udostępnisz na swoim profilu lub fanpejdżu 😉
- Napiszesz mi swój komentarz,
2 kwietnia 2017 @ 10:20
Super patenty na wykorzystanie resztek! Sama też staram się nie wyrzucać dobrego jedzenia, tylko podejść do niego w sposób kreatywny i dodać do przygotowywanej potrawy. Moim odkryciem była nać marchwi – jest jadalna i można z niej zrobić pyszne pesto, oczywiście gdy jest sezon na młodą marchew 😉
28 marca 2017 @ 12:12
Podobają mi się bardzo te muffiny jajeczne :)))) Ale w ogóle pierwszy raz słyszę o zamrażaniu białek 🙂 Dzięki! 😉 :*