Dwa dania z cukinii w 15 minut
Pogodzenie prowadzenia domu z wychowywaniem dzieci, pracą i gotowaniem dwóch obiadów jest naprawdę ciężkie. Oczywiście jest to wykonalne, ale wypełnienie obowiązku bycia: mamą, żoną, gosposią pochłania tyle czasu, że dla siebie zostaje niewiele. Bardzo niewiele.
Wychodzę z założenia, że Perfekcyjna Pani Domu to Sprytna Pani Domu, dlatego staram się tak komponować posiłki, żeby było smacznie, zdrowo, tanio i szybko, tak żebym nie musiała zbytnio niszczyć rąk od mycia naczyń ;). Bo przecież jest tyle ciekawych rzeczy, które można robić wspólnie z dziećmi w ciągu dnia. Dlatego dzisiaj zadbałam o Wasz wolny czasy i chciałam Wam zaproponować dwa dania z cukinii, które robi się w 15 minut (tak, 2w15, jeszcze nie jak Robert Lewandowski 5w9 ;)). Dlaczego cukinia? Cukinie dosyć szybko się gotuje. Wystarczy dodać do cukinii jakiś wyraźny składnik np. ser feta i danie dostaje charakteru.
Cytrynowa zupa z cukinii
Składniki na około 4 porcje:
- 2 duże cukinie
- 200 g ziemniaków
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól oraz czarny pieprz
- kolendra lub pietruszka
Przygotowanie:
- Cukinie obrać i pokroić na grube plastry, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać cukinię wraz ziemniakami, skórką z cytryny, kurkumą.. Dokładnie zamieszać i podsmażać na niewielkim ogniu przez 10 minut. Na sam koniec wyłowić kilka plasterków cukinii i odłożyć na bok do podania.
- Po tym czasie do garnka wlać bulion i gotować kolejne 5 – 8 minut. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku sokiem z cytryną, solą oraz czarnym pieprzem. Podawać natką kolendry lub pietruszki.
*przepis pochodzi z Jadłonomii
Placki z cukinii z fetą i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2 szt, cukini
- pietruszka
- 100 g fety
- 50 gr suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, przypraw ok. 1/2 łyżeczki soli, pozostaw na kilka minut, by puściła soki.
- Po tym czasie dokładnie ją odciśnij. Odczekaj kolejnych 10 minut i odciśnij ponownie, by była jak najmniej wilgotna.
- Gotową cukinię połącz z pozostałymi składnikami (fetę pokrusz), przypraw do smaku.
- Na gorącą patelnię nakładaj porcje ciasta , smaż na złoto z obu stron, po kilka minut, na niezbyt dużym ogniu, aby placuszki się przepiekły.
*przepis pochodzi z bloga „Kuchnia Agaty”
26 stycznia 2016 @ 15:16
Właśnie zjedliśmy zupę krem z tego przepisu – palce lizać 🙂
26 stycznia 2016 @ 15:19
Bardzo się cieszę. 🙂
Oszczędny jadłospis tygodniowy - przepisy na obiady dla całej rodziny - Jak Ona To Robi
16 stycznia 2016 @ 20:53
[…] Placki z cukini (przepis znajdziecie tu) […]
19 października 2015 @ 22:45
Cukinia mogłaby być u mnie w zapasie przez cały rok a i tak co drugi dzień wykorzystałabym ją na obiad. Uwielbiam lipiec, gdy to boskie warzywo wkracza na kuchenną arenę 🙂 U mnie dwa najprosztsze dania to:
1. Cukinia pokrojona w plastry, posypana przyprawą do ziemniaków (ew. frytek) i obtoczona w panierce (najpierw w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej) – smażona na złoty kolor. Można się zajadać na ciepło, jak zostanie (co bardzo wątpliwe) również na zimno. Najpyszniejsze same lub do piwa, nevermind.
2. Racuchy cukiniowe: cukinia starta na tarce + 250 g mąki, 4 jajka, sól, pieprz, cubrzyca czerwona, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Smażyć na złoty kolor. Najlepsze na ciepło z sosem czosnkowym.
Jeśli kiedyś będzie można wyhodować cukinię w doniczkach na parapecie, obstawię wszystkie okna! 😉
20 października 2015 @ 09:42
Cukinia w lodówce, to podstawa. Można wiele rzeczy z niej wyczarować. Podoba mi się pierwszy przepis. Jest prosty i pewnie szybko się go robi. Spróbuję :*
16 października 2015 @ 07:39
po raz drugi trafiam dziś na placuszki z dyni i chyba nie mam wyjścia co do obiadu:)
Real live
1 października 2015 @ 20:05
[…] Porzuciłam szatę superbohaterki (o czym fajnie pisała Ania) i pozwalam sobie na nie bycie wszędzie i wszystkim. Nie mam czasu teraz na przetworing, który smacznie uskutecznia Marlena (zazdroszczę każdego słoika). Nie mam nawet tak pysznych obiadów jak u Elwiry. […]
28 września 2015 @ 21:41
Spróbuję obydwóch! 🙂
29 września 2015 @ 09:24
Polecam :*
26 września 2015 @ 06:17
I teraz mam problem. Co zrobić pierwsze? 🙂
29 września 2015 @ 09:26
Gotowanie zajmuje tak mało czasu, więc zachęcam Cię do przygotowanie obu dań 🙂