Dwa szybkie przepisy na obiad – palce lizać!
Wiecie, czego najbardziej nie lubię robić w kuchni? Wcale nie chodzi mi o gotowanie. Hmmmm… Tak. Zmywać. Oj. Jak ja nie lubię zmywać. Co prawda mamy zmywarkę, bez której teraz nie wyobrażam sobie życia, ale i tak, gdy mam coś gotować, wybieram te dania, po których nie trzeba czyścić garnków, mieszadeł, sprzętów i innych gadżetów kuchennych. Nie lubię tracić czasu. skoro mogę zrobić coś szybciej i uzyskać taki sam efekt. Dlatego dania jednogarnkowe oraz piekarnik to zdecydowanie moi faworyci, jeżeli chodzi o sposób przygotowania jedzenia.
Dużym plusem jest to, że, piekąc w piekarniku, mogę wykorzystać piec na różne sposoby – przygotować mięso grillowane lub na parze, warzywa pieczone albo odwrotnie. I to wszytko zajmuje mi jedynie 30 minut, a nawet mniej ;). Trzeba tylko wiedzieć, co i z czym piec.
Jak piec w piekarniku, żeby było pysznie?
I tu się zaczyna cała zabawa. Bo pieczenie w piekarniku jest mega proste, ale żeby wyszło nam soczyste danie, a nie suche wióry ;), należy pamiętać o kilku rzeczach.
- Żeby mięso nie było suche, piekę je w folii aluminiowej bądź zalewam sosem ziołowym, oliwą, masłem albo śmietaną.
- Zazwyczaj wybieram mięso drobiowe, ryby, a do tego dorzucam warzywa, które najszybciej pieką się w piekarniku ;).
Polędwiczki, pierś z kurczaka i inne rodzaje drobiu pieką się bardzo szybko, ale też szybko wysychają. Dobrze jest natrzeć mięso oliwą z przyprawami lub włożyć je do folii do pieczenia / owinąć folią aluminiową i wlać do środka wcześniej przygotowaną zalewę z przyprawami (olej+przyprawy) lub przykryć pergaminem, aby utrzymać wilgoć. Mięso piekę w temperaturze 200°C, ale pod koniec pieczenia (po 15 minutach) zwiększam temperaturę do 230°C.
Rozmieszczenie ma znaczenie
Podczas meczu piłki nożnej odpowiednie ustawienie piłkarzy ma duże znaczenie. Tak samo jest w przypadku jedzenia. Nic nie dzieje się przez przypadek. Dlatego oddzielam mięso od warzyw, tak aby kontrolować ich smak.
Zapach czosnku bądź innej aromatycznej przyprawy może przechodzić na inne pieczone produkty, a nie każdy przepada za intensywnymi zapachami ;). Ja zresztą zawsze jedną część mięsa doprawiam według swojego uznania, a dzieciom podaję wersję łagodną.
Warzywa
Upiec można niemal wszystko. No, może jednak nie wszytko. Na przykład brokuły upieczone w piekarniku zawsze zwiędną i stracą kolor oraz smak.
Bataty, selera, marchewkę i dynię kroje w grubsze plasterki lub słupki, ale zawsze staram się, by kawałki były podobnej grubości, wtedy mam pewność, że będą piec się równomiernie. Można natrzeć je oliwą i przyprawić imbirem oraz rozmarynem, żeby wydobyć ich naturalną słodycz :).
Papryka, czosnek, cukinia, pieczarki i bakłażan poradzą sobie bez oleju, za to doskonale upieką się w folii, wydzielając smaczny sos.
Mała wskazówka:
- Jeżeli pieczesz mięso i warzywa na blaszce bez przykrycia, natrzyj je oliwą ;). Kiedy gotuję dla znajomych, najlepsze jest to, że gdy podaję tego typu danie, myślą, że nie wiadomo jak się narobiłam. A ja zdążyłam upiec jedzenie, pomalować paznokcie i… pięknie wyglądać;)! #sprytnaPaniDomu
Czyli dania jednogarnkowe albo „wrzucanie produktów jak leci”. Są produkty, które dobrze się ze sobą komponują, na przykład cebula, pomidory, papryka lub szparagi z szynką szwardzwaldzką. Świetnie ze sobą pracują, dając cudowny zapach i smak. Mniam! Oto dwa szybkie przepisy na obiad (palce lizać)
Pierś z indyka z cukinią w parmezanie
Składniki:
- pierś z indyka
- cukinia
- bulka tarta
- 30 gr Ser grana padano
- pieprz, sól
- papryka słodka
- zioła
- Pierś z indyka marynuje w ziołach ( oregano, tymianek, mięta ) oraz papryce słodkiej. Odstawiam do lodówki na 10 minut
- Międzyczasie, kroję cukinie w 3-4mm krążki. Oblewam oliwą z oliwek i obtaczam w bułce tartej i serem grana padano ( potartej na tarce). Tak przygotowaną cukinię układam na blaszce do pieczenia 🙂
- Zawijam pierś z indyka w foli i kładę na blaszkę
- Piekę w 230 C przez 20 minut.
Danie jednogarnkowe:
Pierś z kurczaka z mango w mleczku kokosowym
Składniki:
- 400 gr piersi z kurczaka
- dojrzałe mango
- 200ml mleka kokosowego
- 300 gr ryżu
- przyprawa masala (lub papryka słodka, ostra, kurkuma)
Przygotowanie:
- Kroję pierś z kurczaka na drobne kawałki. Oblewam dwoma łyżeczkami oliwy i przyprawiam masalą
- Smażę kurczaka przez 4 minuty i dodaje pokrojone mango. Między czasie gotuję ryż
- Smażę pod przykryciem do „rozwalenia” mango i dodaje mleczko kokosowe. Gotuję 5 minut
Zapraszam na film
Kasia Jot
5 października 2017 @ 09:36
Używanie folii aluminiowej i tej do pieczenia ma niestety toksyczny wpływ na jedzenie.
Magdalena
1 sierpnia 2016 @ 14:57
Pierś z cukinią -moje smaki!! Aż mam ochotę zrobić te danie jutro na obiad 🙂
Do more of what makes you happ
28 lipca 2016 @ 09:59
świetne przepisy
ugotowani.tv
20 lipca 2016 @ 21:03
Kurczak z mango. Ideał.
Jak ona to robi
21 lipca 2016 @ 10:21
Mango mogę jeść w każdej postaci 🙂
Małgorzata Stryjecka
20 lipca 2016 @ 20:33
Piękne. Szybkie i zdrowe,
Jak ona to robi
21 lipca 2016 @ 10:22
… i dobre 🙂
Iri Sunshine
20 lipca 2016 @ 09:24
Mmm, pychota!:)
Jak ona to robi
21 lipca 2016 @ 10:22
Cukinia w parmezanie – wymiata! 🙂