Gulasz z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Żłobek, przedszkole, szkoła, praca… Trudno dostosować się do nowego rytmu dnia. Na samą myśl o powrocie rutyny ‒ zajęć, rehabilitacji ‒ robi mi się przykro. Nie będzie już długiego wylegiwania się w łóżku, nie będzie całowania dzieci po małych stópkach i czytania bajek. Tak bez pośpiechu i patrzenia na zegarek. Na beztroskę mogę sobie pozwolić w weekend, a w ciągu tygodnia będę rozpieszczać moich najmłodszych gorącymi całusami, żeby tylko zmotywować ich do szybkiego ubrania się i wspólnego zjedzenia owsianki przy stole.
Wrzesień uświadamia mi, że znowu zaczynają się obowiązki. Leniwe poranki i nicnierobienie przenoszę na soboty i niedziele…
Ale patrząc pozytywnie na zmianę pory roku ‒ jesienią mam więcej motywacji i chęci do gotowania. W domu chłodniej, więc ogrzewam moje małe rączki ciepłem z piekarnika, gotując i piekąc ulubione przysmaki. A kiedy widzę uśmiechnięte buzie umorusane od domowej szarlotki, myślę sobie, że jesień wcale nie jest taka zła :). Po prostu gdzie indziej będziemy cieszyć się wspólnie spędzonym czasem.
Tymczasem wracam do obowiązków „house managera” 😉 ‒ do gotowania i planowania. Skoro wróciliśmy do obowiązków i zajęć, trzeba skrócić czas spędzany w kuchni, żeby móc dłużej pobyć ze sobą we czwórkę. Dzisiaj obiad z serii „oszczędzanie przez gotowanie” ‒ gulasz z ciecierzycy z kaszą/ryżem (do wyboru). Spróbujcie ‒ moja rodzina uwielbia to danie. Jest smaczne, szybkie… I tanie ;).
Składniki:
4 suszone pomidory
30 gr słonecznika
puszka ciecierzycy
Przecier pomidorowy
250 gr ryżu
Przyprawy:
Cukier (do smaku według uznania)
słodka papryka
sól, pieprz
1.
Suszone pomidory blenduje na miazgę . Jeżeli nie masz blendera, pokrój pomidory na drobną kostkę
2.
Słonecznik zblenduj na „drobny mak”
3.
Połącz susozne pomidory ze słonecznikiem i wlej 3 łyżki oleju ze słoika
4.
Na gorącej patelni wrzucam ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i połącz z pozostałymi składnikam
5.
Dopraw slodką papryką, solą, pieprzem, cukrem
6.
Gotuj pod przykryciem 5 minut
7.
Gotowe
Kinga Smolnik
22 stycznia 2018 @ 14:27
A ja mam pytanie, czy tą puszka ciecierzycy najada się 4 osoby?
Jak ona to robi
22 stycznia 2018 @ 14:42
Pewnie 🙂 Nam jeszcze zostaje 🙂
Jeżeli obawiasz się, że może wam być za mało ( choć wydaje mi się, że nie) to zawsze możesz dodać do ciecierzycy warzywa np. mrożoną dynią, marchewkę
Sylwucha
22 maja 2019 @ 16:03
U nas 2 dorosle, 1 dziecko i 1 puszka to za malo. Ja podwajam produkty
Justyna
3 lutego 2016 @ 13:31
zrobiłam wczoraj podobna potrawkę z przepisu z … opakowania po cieciorce i … wyszło super! następnym razem wypróbuję Twoją propozycję 🙂
Jak ona to robi
3 lutego 2016 @ 23:42
Z ciecierzycy można wczarować dużo smacznych obiadów. Ostatnio robiłam pastę na kanapki – niebo w gębie. Chłopcy się nie zorientowali, że to nie mięso, więc chyba im smakowało.
Oszczędny jadłospis tygodniowy - przepisy na obiady dla całej rodziny - Jak Ona To Robi
16 stycznia 2016 @ 20:59
[…] II Danie: Potrawka z ciecierzycy […]
Agnieszka
18 września 2015 @ 11:19
To coś dla mnie, uwielbiam takie dania 🙂 wypróbuję jak zużyję to co mam aktualnie zapasteryzowane 🙂
Ola - Petit Story
17 września 2015 @ 14:34
Chętnie wypróbuję ten przepis, ale z małą modyfikacją – dodam albo małą puszkę pomidorów albo passatę (mam słabość do pomidorowych sosów). 🙂
Jak ona to robi
18 września 2015 @ 11:17
Dobry pomysł.
Patrycja
17 września 2015 @ 11:26
Idealny przepisy, bo zwykle nie mam pomysłu na ciecierzycę 🙂
Aleksandra Talkowska
17 września 2015 @ 08:26
A probowalas robic to danie z ciecierzyca nie z puszki? Myslisz ze tez bedzie ok? Bo ta zalewa pewnie swoje robi…
Jak ona to robi
17 września 2015 @ 08:45
Dosyć często gotuję ciecierzycę, tylko nie zawsze pamiętam żeby ją namoczyć na noc 😉 Dlatego zawsze mam „pod ręką” puszkę ciecierzycy, żeby ugotować ” coś na szybko”.
Ostatnio nie mogę trafić na dobrą ciecierzycę. Polecisz jakąś firmę?
Aleksandra Talkowska
17 września 2015 @ 08:56
Niestety nie polecę jeszcze, bo dopiero zaczynam sie wkręcąc w zdrowa żywność i ciecierzycy jeszcze sama nie robilam…Chce jednak zrezygnowac z puszek w miarę możliwości i tak np.przecierki na zime juz zrobione;) jak masz jakies fajne wypróbowane przepisy bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne to chetnie przygarne:)
Anna Motyl
20 maja 2018 @ 14:43
Ciekawe czy ugotowaną ciecierzycy można zamrozić?
Ola - Petit Story
17 września 2015 @ 14:32
Też poszukuję smacznej puszkowanej cieciorki do szybkich obiadów – wypróbowałam jedną polskiej marki (nie jestem przekonana), markę własną Almy (tak sobie), ewentualnie zostaje Bonduelle. Muszę poszukać w sklepie ze zdrową żywnością, widziałam kiedyś, że mieli cieciorkę w słoikach. 🙂
jedz z apetytem
17 września 2015 @ 07:49
a na zimno jako salatka do pracy ;)) Lubie takie praktyczne dania!
Jak ona to robi
17 września 2015 @ 07:59
Wyjątkowo to danie, smakuje równie dobrze na zimno 🙂
Sweetshoop.pl
17 września 2015 @ 07:36
Pycha! Jutro robię 🙂
Jak ona to robi
17 września 2015 @ 07:59
Cieszę się 🙂