Hit na tłusty czwartek. Tęczowe bajgle
Bajgle zawsze były dla mnie bułkami z dziurką, które widziałam w serialach hamerykańskich ;). Wzbudzały moje zainteresowanie, ale bez większej ekscytacji. Pokochałam je dopiero, kiedy po raz pierwszy zjadłam bajgla w pewnej wrocławskiej knajpie. Pomyślisz, że co to niby za rewelacja, bułka jak bułka, tylko z oczkiem… Nie, nie… Ta na pozór prosta bułka smakuje trochę inaczej niż typowa kajzerka. Przypomina nieco, mmm…, obwarzanek, ale w przeciwieństwie do niego nie ma tak twardej skórki. Bajgle są z wierzchu chrupkie i twarde, a w środku miękkie. Smakują dobrze i na słodko, i na słono.
Tradycyjne bajgle wymagają od nas zrobienia zaczynu i pozostawienia ciasta na noc. Ja nie zawsze mam na to czas, chcę Wam więc pokazać, że można je też zrobić ekspresowo, a smakować będą równie dobrze, jak te wyrabiane w tradycyjny sposób.
Nie byłabym sobą, gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie. Bajgle kolorowe. Istna feeria barw na stole, dzieci (i dorośli) je uwielbiają – zresztą sama zobaczysz.
Kolorową wersję przygotowuje się tak samo, jak klasyczną, trzeba tylko dodać barwnik. To takie małe oszustwo 🙂 – jedząc kolorowe bajgle mam wrażenie, że jem donata lub coś słodkiego, a przecież środek jest słony! Mniam :D!
Tęczowe BAJGLE
SKŁADNIKI:
Na ciasto w każdym kolorze:
1 szklanka ciepłej wody
1/4 paczki suchych drożdży
1,5 łyżki cukru pudru
2,5 filiżanki mąki, plus więcej do
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki barwnika (według uznania)
1 łyżeczka oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Tęczowe ciasto:
1 Połącz wodę, 1 opakowanie drożdży i 1,5 łyżki cukru w misce miksera. Wymieszaj dokładnie i odstaw na około 5 minut. Stopniowo dodaj 2 szklanki mąki, sól i barwnik. Dosyp powoli resztę mąki, aż masa zrobi się sztywna.
2. Włóż ciasto do dużej miski i podlej 1 łyżką oleju roślinnego. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę
3. Podziel ciasto na tyle kulek, ilu kolorów chcesz użyć.
4 .Do każdej kulki ciasta dodaj barwnik i starannie wymieszaj.
5 Wyciągaj pojedynczo kulki z miski, a następnie spłaszcz, by miały ok. 1 cm wysokości. Ułóż spłaszczone kawałki ciasta jeden na drugim. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwiń w spiralę i połącz dwa końce.
6. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i nasmaruj blachę olejem.
7. W garnku zagotuj 5 litrów wody. Każdą bułkę gotuj po 30 sekund do 1 minuty, zmieniając strony.
8. Umieść podgotowane bajgle w piekarniku i piecz przez 12-18 minut, zmieniając strony. Bajgle mają być zarumienione, ale nie brązowe. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Serwuj z twarożkiem, avocado lub na słodko 🙂
Poniżej film :


25 stycznia 2017 @ 12:19
Aaaaa, pięknie to wygląda! 🙂