Krótka historia czytania składów, okraszona propozycją na pyszną i lekką kolację!
Temat czytania składów jest u mnie ciągle żywy. Co chwilę docierają do mnie jakieś nowe wiadomości, które następnie weryfikuję podczas kupowania produktów do domu. Wiem już całkiem sporo o tym, jak czytać etykiety, jakie produkty wybierać i jak planować posiłki.
Nie oceniaj produktu po opakowaniu, czyli krótka historia czytania składów.
Coraz większa liczba osób posiada wiedzę na temat odpowiedniej analizy składu produktów. Uważniej patrzymy na etykiety, bo chcemy jeść mądrze, chcemy dietą budować naszą odporność i dbać o zdrowie. Jednocześnie w naszych głowach wciąż królują mity, których nigdy nie skonfrontowaliśmy z rzeczywistością.
Jednym z nich jest ten dotyczący miksów tłuszczowych. Kiepska jakość, brak walorów odżywczych – oto opinia o miksach. Czy słuszna? Niekoniecznie. Wszystko zależy od składu. Czerwona lampka powinna zapalić się, kiedy zobaczysz w nim częściowo utwardzone oleje roślinne – taki produkt może zawierać tłuszcze trans, które są uznawane za najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych.
Warto zatem poszukiwać produktów w 100% naturalnych. Dlatego dziś chciałabym Ci polecić jeden z nich, który ma nie tylko dobry skład, ale również pysznie smakuje – mowa o Finuu. W przypadku tego produktu nie musimy martwić się o składniki, ponieważ ma on czystą etykietę i krótki skład – jest to bowiem połączenie masła oraz olejów roślinnych bogatych w kwasy Omega 3. Ten wysokiej jakości produkt zapewnia odpowiedni balans pomiędzy składnikami zwierzęcymi a roślinnymi. Dzięki wysokiej zawartości masła (47%) ma pyszny smak, a jego lekka konsystencja sprawia, że rozpływa się na podniebieniu. Jednak przede wszystkim największą zaletą Finuu jest to, że ma bardzo prosty skład! Potwierdza to Agnieszka i jej zespół z Czytamy Etykiety, któremu ufam: https://czytamyetykiety.pl/produkt-spozywczy/finuu-klasyczne-miks-tluszczowy-do-smarowania-200-g/
Dlaczego balans tłuszczów jest tak istotny? Ponieważ pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zawarte w składzie oleje: rzepakowy i z lnianki wyróżniają dobroczynne kwasy OMEGA 3. Ich wpływ na organizm człowieka jest naprawdę niezwykły – usprawniają pracę mózgu, wspomagają pracę serca, wzmacniają kości – a to tylko część.
Jeśli więc chcesz, by Twoja dieta była zdrowsza, zaproś do kuchni Finuu – miks, który zaskakuje świetnym składem i wyjątkowym smakiem. W kuchni przyda się nie tylko do smarowania pieczywa. Z powodzeniem można go wykorzystać do lekkiego podsmażania, gotowania i przygotowywania zdrowszych wypieków. Żebyś mogła się o tym przekonać, podaję Ci dwa szybkie i zdrowe pomysły na wytrwaną kolację!
Szakszuka z fetą na kolację – przepis
Przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu! Dzięki temu, że Finuu ma mniejszą zawartość tłuszczu niż masło, to nasz organizm jest mniej obciążony i tym samym czujemy się lżej – co jest bardzo ważne w przypadku potraw, które spożywamy na kolację.
składniki:
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- 3-4 jajka
- 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 400 g krojonych pomidorów w puszce lub kartoniku
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 100 g sera feta
- Pietruszka lub kolendra do dekoracji
- 3 łyżki Finuu
przyprawy:
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz
przygotowanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni na trzech łyżkach Finuu. Kiedy będą zeszklone, dodaj do nich przyprawy: kmin oraz paprykę chili i odrobinę soli. Duś na umiarkowanym ogniu, aż cebula będzie szklista.
- Dodaj szpinak i podsmażaj do momentu, aż straci objętość.
- Dodaj pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj cukier. Gotuj 10 minut.
- W potrawie zrób 2–4 wgłębienia i wbij do nich jajka, posyp je solą. Przykryj patelnię i gotuj do momentu, aż jajka się zetną.
- Posyp kolendrą lub pietruszką i posyp pokruszonym serem feta.
- Podawaj z ulubionym pieczywem posmarowanym Finuu.
Naleśniki z nadzieniem – przepis
Druga propozycja, to wytrwane naleśniki, pełne drogocennych składników odżywczych bogatych w kwasy Omega 3.
Naleśniki z nadzieniem:
- 6 jaj
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 3 łyżki FINUU
- 3 plastry wędzonego łososia
- jogurt grecki
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki szczypiorku i koperku.
Przygotowanie:
- Do blendera wrzuć łososia wędzonego, serek śmietankowy, część koperku, 3 łyżki soku i skórkę z cytryny.
- Dodaj sól i pieprz do smaku, a następni zmiksuj całość na gładką masę i odstaw do lodówki.
- W misce dokładnie roztrzep jajka, dodaj sól i pierz, a także łyżkę bułki tartej i resztę kopru.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki Finuu, wlej trochę masy jajecznej i smaż z dwóch stron jak naleśniki. Ponów czynność.
- Na każdy naleśnik nałóż łososiową pastę. Zawiń je tak jak lubisz – są gotowe do jedzenia!
- Naleśniki możesz także podawać polane jogurtem greckim, wymieszaną z czosnkiem, solą i posiekanym koprem.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Finuu
Żródła:
- http://www.ratujemysercapolakow.pl/pliki_artykuly/ekspertyzy_naukowe_11.pdf
- http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-20354484-1386-426e-ac88-62c87e574cb3/c/024_035_Marciniak.pdf