Krucha tarta z owocami – pyszny i prosty przepis na ciasto
Nie jestem mistrzynią pieczenia ciast, ale powiem szczerze, że jedno wychodzi mi bezbłędnie. Pewniak na każdą imprezę rodzinną – tarta malinowa na kruchym spodzie, którą poleciła mi moja koleżanka. Przyrządza się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się ją je ;). A teraz, kiedy jest sezon na świeże owoce, koniecznie musicie wypróbować ten przepis w swojej kuchni!
Ciasto jest proste, szybkie i pyszne. Szczególnie smaczne jest właśnie o tej porze roku, kiedy mamy dostęp do świeżych sezonowych owoców, choć zimą można śmiało zastąpić je mrożonymi. Przekonacie się – nie zdążycie sobie pobrudzić rąk, a ciasto już będzie gotowe.
Krucha tarta z owocami
Składniki:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
400 g malin (lub innych owoców)
Kruszonka:
Składniki
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 cukru kryształu
50 g masła
Sposób przyrządzenia:
- Ze wszystkich składników zagnieć ciasto (może być ręcznie), dosypując mąki w razie potrzeby. Uformuj kulkę i zostaw w woreczku foliowym w lodówce na 30 min.
- Wyjmij ciasto, wylep nim formę i podpiecz w piekarniku przez 10 min w temp. 190 st.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki i mieszaj, najlepiej ręcznie, robiąc grudki.
- Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż gęsto malinami a wierzch posyp grudkami kruszonki. Piecz przez 30 min w 180 st (aż kruszonka się zarumieni).
A jeżeli będzie mam mało, to u Angeliki znajdziecie przepis na pyszne placuszki truskawkowe
*Przepis od Cakes and the city
Anita
16 lutego 2019 @ 19:17
zrobiłam i jest pyszna! dzięki za ten przepis 😉
Paulina Gąsecka
20 sierpnia 2016 @ 15:24
Ja wlasnie w tym momencie robie z malinami i borówkami amerykańskimi 🙂
Jak ona to robi
22 sierpnia 2016 @ 09:15
I jak? Smakowała? 😉
Paulina Gąsecka
22 sierpnia 2016 @ 19:58
Zdecydowanie tak…mysle ze bez kruszonki nie bylo by tego calego „wow” ?… przepyszna tarta
Aga Górniok
3 maja 2017 @ 16:23
zdradzą Panie co to znaczy 1/2 cukru kryształu?…:)
Świnka
26 czerwca 2016 @ 20:36
Uwielbiam takie…. naturalne! przekąski! 🙂 <3
alexanderkowo.blogspot.com
20 czerwca 2016 @ 08:53
dzisiaj robię z truskawkami. Dziękuję za przepis 🙂
Jak ona to robi
22 czerwca 2016 @ 12:19
Jak? Wyszło ciasto? 🙂
Ania
4 maja 2020 @ 18:30
A…owoce mrożone czy rozmrozone?pozdrawiam
Elwira
5 maja 2020 @ 07:20
Mrożone, ale jeżeli masz świeże to też mogą być.