Marynowanie mięsa w 15 minut? Tak! To możliwe dzięki tej metodzie
Pierś z kurczaka nie musi kojarzyć się nam tylko z nudnym schabowym, czy potrawką z kurczaka. Jest tyle opcji na wzbogacenie smaku o których muszę ci napisać i zaproponować kilka fajnych marynat, które robi się bardzo szybko.
Najlepszy smak mięsa jest jak marynujesz mięso najlepiej jest przez 2, 3 godziny, ale oczywiście nie zawsze udaje się nam zaplanować obiad dużo wcześniej, więc pozostawienie marynaty na 15 minut na pewno wzbogaci smak…. Zapewniam was, że mięso zanurzone w marynacie przez pięć minut jest lepsze niż jedzenie suchego kurczaka obsypanego solem i pieprzem. 🙂 Dlatego zachęcam was do urozmaicenia diety właśnie poprzez dodawanie ziół i przypraw.
Zioła przyprawy oprócz walorów smakowych pobudzają przemianę materii, dostarczają przeciwutleniaczy oraz wspomagają proces trawienia… Dlatego zachęcam was do robienia marynat. Nawet najprostsze danie może być smaczne, właśnie dzięki marynacie. Ba nawet warzywa można marynować.
Oczywiście najlepiej jakby mięso marynowało się przez noc, ale umówmy się nie zawsze o tym pamiętam lub pomysł na potrawę wychodzi spontanicznie. Dlatego najlepiej wrzucić do woreczka przyprawy, odrobinę octu jabłkowego i włóżcie mięso a następnie włóżcie do lodówki… Też się tak da.
Marynowanie mięsa w 15 minut?
Choć przyznaję, że korzystam z produktów Food Saver, które ratują mnie podczas planowania posiłków na zapas ale również dzięki pojemnikowi do marynaty. Można zamarynować mięso lub warzywa dosłownie w kilka minut a nie kilkanaście godzin. Co jest ogromną zaletą zwłaszcza kiedy nie masz czasu lub kiedy przychodzą do ciebie goście a ty potrzebujesz zrobić coś dobrego np. Kaczkę, grillowaną pierś z kurczaka A jak coś zostanie, to pojemnik ma funkcje zamykania próżniowego, więc mam dwie funkcje w jednym. Produkty zamykane próżniowo mogą być przechowywane w lodówce nawet do 14 dni.
Najważniejsze – podstawa marynaty
Bazą marynat najczęściej jest olej, ocet winny ale nie zawsze tak musi być. Mleko kokosowe, jogurt, passata pomidorowa masło orzechowe zmiękcza mięso i daje ciekawy smak, no i jest zdecydowanie mniej kaloryczna.
Jeżeli nie masz pod ręką wyżej wymienionych składników lub po prostu wolisz, aby bazą był olej to stawiaj na dobrej jakości. Olej ryżowy olej rzepakowy , masło klarowane
Marynata „ na słodko”
Nie lubię przesadzać ze słodkim smakiem marynaty, ale odrobina słodkości jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Wybieram mniejsze zło czyli – cukier trzcinowy, miód, akacjowy ( mocny smak miodu gryczanego nadaje się bardziej do wołowiny) czy syrop klonowy… również podkreślam smak słodką papryką
Marynata „na ostro”
Kardamon, pieprz czerwony, papryka ostra, cayenne, chilii to są przyprawy które na pewno pobudzają przemianę materii rozgrzewają żołądek i podkreślają smak. Również cebula, imbir, kurkuma dają większą pikantność marynacie.
„Kwaśne”
Cytryna, limonka, ocet winny, jabłkowy, jabłko, wytrawne wino idealnie łączy się z jogurtem naturalnym, mlekiem kokosowym, curry, kurkumą, kolendrą, pietruszką, szpinakiem. Kwaśny smak nie tylko daje walory smakowe. co najważniejsze wpływa na kruchość mięsa.
Smak gorzki, który jest dla wielu z nas mało lubiany ale muszę was poinformować, że jest źródłem zdrowia i smaku. Gorzki smak działa na organizm oczyszczająco, odkażająco i moczopędnie. Występuje w cykorii, kmin, jałowiec, szałwii, rukolii, kolendrze, gorczycy
Najlepsze w marynatach jest to, że można tworzyć według własnych upodobań smakowych i bawić się smakiem. Jeżeli nie masz czasu lub wolisz mieć gotową instrukcję to służę pomocą. Oto kilka sprawdzonych przepisów na marynaty:
Przepisy podaje na 400 gr mięsa.
Indyjska marynata miętowo-jogurtowa z kurkumą
100 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
garść świeżej mięty (opcjonalnie sucha, ale świeża daje najlepszy aromat)
łyżka soku z limonki (lub cytryny)
łyżeczka kurkumy
szczypta cukru ( najlepiej trzcinowy)
Orientalna marynata orzechowo-kolendrowa
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
6 łyżek mleczka kokosowego lub jogurtu greckiego
łyżka soku z limonki
1cm papryczki chilii
1 cm świeżego imbiru
garść kolendry
Proste chili
Pół soku z limonki
2 łyżki czerwonego pieprzu
2 ząbki czosnku
Czerwony pieprz
Prosty BB
Chili (ilość wg uznania)
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka papryki wędzonej
Cynamon
Italia
4 łyżki oliwy
bazylia,
Tymianek
oregano
passata pomidorowa
sól, pieprz
1 łyżka cukru
Smak „Słodko kwaśny”
5 łyżek mleka kokosowego
1/2 Pokrojony ananas ( świeży lub z puszki) + sok z ananasa
Limonka
1 łyżka papryka słodka
1 łyżka paprykę chili
3 łyżki cukru trzcinowego
Marynata miodowa
1 dymka cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
sól, pieprz
Bawcie się smakiem i testujcie Jedzenie ma być przyjemnością a nie tylko potrzebą którą trzeba zaspokoić ☺
Partnerem wpisu jest FoodSaver
Kamila
21 lutego 2019 @ 13:59
Mega! Ja to jednak jestem fanką prostych rozwiązań także w kuchni 🙂
Ania Kalemba
15 grudnia 2017 @ 14:10
Mniaaaaam, pyszności! :))))))) <3