Planowanie posiłków na 5 dni + przepisy

Jeżeli myślisz, że u mnie planowanie posiłków zawsze kończy się sukcesem, to muszę Cię z tego błędu wyprowadzić – nawet nie spróbuję Cię przekonywać, że jest inaczej. Nie chodzi o to, żeby zawsze było idealnie, żeby półki lodówki były wypełnione po brzegi, i żeby wszystkie posiłki były rozpisane na kartce pięknymi literami – życie to nie tabelka Excela, nie musi być idealnie.

 

W ubiegłym tygodniu okropnie mi się nie chciało gotować. Wiedziałam, że tydzień mam bardzo intensywny – praca, lekarze, stres i ciągłe bycie w niedoczasie. Wiedziałam, że jak sobie nie przygotuję obiadów wcześniej to najprawdopodobniej wyląduję w samochodzie z bułką w buzi, hot dogiem, lub, co gorsza, jakimś innym, ociekającym tłuszczem kotletem z sieciówki na literę M…  Jednak znam siebie i swoje słabości, więc o 21.00 w niedzielę zmobilizowałam się i zrobiłam obiady na kilka dni i jestem sobie ogromnie wdzięczna, że to zrobiłam. Poczucie, że nie muszę myśleć o tym, co mam na obiad była niesamowitym odciążeniem i ulgą.

 

Moje menu na 5 dni

Na moje menu miałam przeznaczone 350 złotych na tydzień na cztery osoby. Wydałam 150 złotych, a resztę, która mi została odłożyłam do koperty na wakacje.

 

Zawyżam sobie budżet, ponieważ mam motywację – im mniej wydam na zakupach, tym więcej będę mogła odłożyć na wakacje. W moim przypadku rygor i brak elastyczności w budżecie działa na mnie odpychająco, więc szukałam sposobu na swój opór przed oszczędzaniem i okazało się, że zmieniło się moje podejścia do oszczędzania. Może u Ciebie też zadziała? Spróbuj!

 

Nie dasz żołądkowi to dasz lekarzowi. Oczywiście muszę zaznaczyć, że nie oszczędzam na jedzeniu kosztem swojego zdrowia – kupuję produkty dobrej jakości.

 

Układając menu zaglądam do szafek i rozpisuję sobie produkty, które mam i dzielę je na kategorie. Polecam Wam ten sposób, bo jednak zapisanie produktów na kartce daje pełen obraz tego, co jest w lodówce i szafce oraz pozwala lepiej zaplanować posiłki bazując na tym, co się już ma w domu.

 

  • Miałam jadłospis zaplanowany na pięć dni – gotowe obiady, a śniadania i kolacje przygotowuję na bieżąco.
  • W sobotę przygotowuję posiłek jedynie z tego, co mi zostanie – przygotowuję omlet z warzywami, zapiekankę albo risotto – każde danie jednogarnkowe, do którego można dodać warzywa, mięso i sos będzie dobrym sposobem na używanie resztek.
  • Niedziela jest dniem, kiedy nie gotuję obiadów – wychodzimy do restauracji lub kuchnią zarządza mój mąż.
  • W niedzielę przygotowuję posiłki na 5 dni. Czasami wekują, zamrażam, ale głównie w przechowywaniu żywności pomagają mi pojemniki Food Saver  ( jedzenie zamykane próżniowo)
  • Planowanie posiłków dostosowuje do swojego trybu życia. Inaczej wygląda, kiedy mam dużo zajęć a inaczej kiedy mam „luźny” tydzień. więcej o planowaniu posiłków oraz oszczędzaniu przeczytaj w moim ebook’u  „Jak planować posiłki? – oszczędzaj, czas, pieniądze i zdrowie” 

 

 

 

 

 

 

 

 


Muffiny warzywne

 ( przepis pochodzi z ebook’a – Jak planować posiłki?)

 

Składniki:

  • 8 jaj
  • 3-4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 3-4 plastry szynki dobrej jakości garść szpinaku
  • 2 pomidory pokrojone bez nasion i skórki
  • parmezan lub inny ser (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 

  1. Do tacy na muffiny włóż papierowe papilotki. Do każdej przegródki włóż kilka kawałków porwanego pieczywa. Dodaj kawałki pomidora, szpinaku i szynki. Możesz podzielić muffiny na partie i do każdej dodać to, co lubisz.
  2. Wbij jajka do naczynia, dodaj sól i pieprz – wymieszaj trzepaczką i zalej przygotowaną form
  3.  Piecz w 180°C przez około 10 minut – obserwuj muffiny, żeby się nie spiekły.
  4. Można jeść na ciepło i na zimno.

Instrukcje dotyczące zamrażarki:
1. Zamrożenie: piecz produkty zgodnie z instrukcjami i pamiętaj, że trzeba je całkowicie schłodzić.

2. Umieść w jednej warstwie w pojemniku lub torbie zamrażarki. Dobrze uszczelnij, wyciśnij nadmiar powietrza i zamroź.

 


Power Kanapki  ( przepis znajdziesz tutaj) 

 


Pieczone bataty z grantem i serem wędzonym (lub feta)

 

Składniki:

  • batat
  • 1/2 granata
  • 1/2 sera typu feta lub wędzony
  • sól
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • pesto z rukoli

Rukolę umyj i dokładnie osusz. Wrzuć do malaksera, dodaj czosnek, orzechy, ser, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiksuj wszystko.

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C.
  2. Bataty wyszoruj i ponakłuwaj widelcem – wybieraj małe bataty, bo wtedy czas pieczenia będzie krótszy
  3. Połóż bataty na blachę lub włóż do naczynia żaroodpornego – jeżeli chcesz, możesz pokroić bataty w plastry. Posól całość.
  4. Piecz przez 40 minut do miękkości.
  5. Po wyjęciu z piekarnika ułóż bataty na talerzu, posyp pokrojonym serem i granatem (możesz dodać sok) oraz dodaj pesto.

 

Pierś z indyka  z  serkiem ricotta lub mascarpone

 

Składniki:

  • garść pietruszki
  • garść kolendry
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • opakowanie serka ricotta (lub mozarella)
  • 3 piersi z indyka
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Piersi z indyka umyj i przekrój w poprzek (zrób kieszonki), rozbij delikatnie tłuczkiem na równą grubość.
  2. Filet posyp solą i skrop sokiem z cytryny.
  3. Serek ricotta wrzuć do miska lub miksera (szybciej wymieszasz), dodaj sok z cytryny i posiekane zioła. Wymieszaj całość.
  4. Następnie przygotowany farsz włóż do kieszonki każdego fileta, złóż i zepnij brzegi za pomocą wykałaczek.
  5. Ułóż na blaszkę i piecz do 30 minut w temperaturze 180 °C. Jeżeli nie chcesz, żeby pierś była sucha – na dnie piekarnika wstaw naczynie z wodą.
  6. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką np. z buraczków, kapusty kiszonej.

Risotto

 

Składniki:

  • 200 g pomidorów bez skóry
  • 300 g ryżu do risotto
  • 30 g parmezanu
  • 50 ml wina białego (opcjonalnie)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • warzywa (wg preferencji)
  • suszone pomidory
  • 30 g masła
  • łyżka soli
  • pieprz

Możesz dodać do ryżu  krewetki lub warzywa

 

Przygotowanie:

 

  1. Do garnka wlej dwie łyżki oleju i podsmaż cebulkę i czosnek. Następnie wsyp ryż i podsmaż minutę mieszając.
  2. Dodaj pomidory, wino (opcjonalnie), bulion, sól, pieprz – duś około 10–15 minut lub według instrukcji na opakowaniu ryżu.
  3. Pod koniec gotowania dodaj starty parmezan i masło.

 

 


Owsianka nocna  

 

 

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej
  • jogurt naturalny lub grecki (ma kremową konsystencję),  mleko,  napój roślinny

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, dodaj jogurt lub mleko.
  2. Wymieszaj i podziel całość na kilka części – do każdej porcji dodaj inne dodatki (cynamon, orzechy, świeże owoce).
  3. Włóż do pojemników i do lodówki, a rano owsianka powinna być miękka. Jeżeli jest za gęsta – dodaj mleko lub jogurt i wymieszaj.

 

 

Jeżeli chcesz, to będę publikować moje  wnioski oraz jadłospisy, tak żebyś mogła zainspirować się i planować posiłki na własnych zasadach,  bo  najważniejsze w planowaniu posiłków jest to, żeby dostosować do swoich preferencji żywieniowych, portfela i stylu życia. Przeczytaj tekst:

  1. Planowanie posiłków – błędy, których już nie popełniam 

Planowanie posiłków – błędy których nie warto popełniać