Planowanie posiłków na 5 dni + przepisy
Jeżeli myślisz, że u mnie planowanie posiłków zawsze kończy się sukcesem, to muszę Cię z tego błędu wyprowadzić – nawet nie spróbuję Cię przekonywać, że jest inaczej. Nie chodzi o to, żeby zawsze było idealnie, żeby półki lodówki były wypełnione po brzegi, i żeby wszystkie posiłki były rozpisane na kartce pięknymi literami – życie to nie tabelka Excela, nie musi być idealnie.
W ubiegłym tygodniu okropnie mi się nie chciało gotować. Wiedziałam, że tydzień mam bardzo intensywny – praca, lekarze, stres i ciągłe bycie w niedoczasie. Wiedziałam, że jak sobie nie przygotuję obiadów wcześniej to najprawdopodobniej wyląduję w samochodzie z bułką w buzi, hot dogiem, lub, co gorsza, jakimś innym, ociekającym tłuszczem kotletem z sieciówki na literę M… Jednak znam siebie i swoje słabości, więc o 21.00 w niedzielę zmobilizowałam się i zrobiłam obiady na kilka dni i jestem sobie ogromnie wdzięczna, że to zrobiłam. Poczucie, że nie muszę myśleć o tym, co mam na obiad była niesamowitym odciążeniem i ulgą.
Moje menu na 5 dni
Na moje menu miałam przeznaczone 350 złotych na tydzień na cztery osoby. Wydałam 150 złotych, a resztę, która mi została odłożyłam do koperty na wakacje.
Zawyżam sobie budżet, ponieważ mam motywację – im mniej wydam na zakupach, tym więcej będę mogła odłożyć na wakacje. W moim przypadku rygor i brak elastyczności w budżecie działa na mnie odpychająco, więc szukałam sposobu na swój opór przed oszczędzaniem i okazało się, że zmieniło się moje podejścia do oszczędzania. Może u Ciebie też zadziała? Spróbuj!
Nie dasz żołądkowi to dasz lekarzowi. Oczywiście muszę zaznaczyć, że nie oszczędzam na jedzeniu kosztem swojego zdrowia – kupuję produkty dobrej jakości.
Układając menu zaglądam do szafek i rozpisuję sobie produkty, które mam i dzielę je na kategorie. Polecam Wam ten sposób, bo jednak zapisanie produktów na kartce daje pełen obraz tego, co jest w lodówce i szafce oraz pozwala lepiej zaplanować posiłki bazując na tym, co się już ma w domu.
- Miałam jadłospis zaplanowany na pięć dni – gotowe obiady, a śniadania i kolacje przygotowuję na bieżąco.
- W sobotę przygotowuję posiłek jedynie z tego, co mi zostanie – przygotowuję omlet z warzywami, zapiekankę albo risotto – każde danie jednogarnkowe, do którego można dodać warzywa, mięso i sos będzie dobrym sposobem na używanie resztek.
- Niedziela jest dniem, kiedy nie gotuję obiadów – wychodzimy do restauracji lub kuchnią zarządza mój mąż.
- W niedzielę przygotowuję posiłki na 5 dni. Czasami wekują, zamrażam, ale głównie w przechowywaniu żywności pomagają mi pojemniki Food Saver ( jedzenie zamykane próżniowo)
- Planowanie posiłków dostosowuje do swojego trybu życia. Inaczej wygląda, kiedy mam dużo zajęć a inaczej kiedy mam „luźny” tydzień. więcej o planowaniu posiłków oraz oszczędzaniu przeczytaj w moim ebook’u „Jak planować posiłki? – oszczędzaj, czas, pieniądze i zdrowie”
Muffiny warzywne
( przepis pochodzi z ebook’a – Jak planować posiłki?)
Składniki:
- 8 jaj
- 3-4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 3-4 plastry szynki dobrej jakości garść szpinaku
- 2 pomidory pokrojone bez nasion i skórki
- parmezan lub inny ser (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do tacy na muffiny włóż papierowe papilotki. Do każdej przegródki włóż kilka kawałków porwanego pieczywa. Dodaj kawałki pomidora, szpinaku i szynki. Możesz podzielić muffiny na partie i do każdej dodać to, co lubisz.
- Wbij jajka do naczynia, dodaj sól i pieprz – wymieszaj trzepaczką i zalej przygotowaną form
- Piecz w 180°C przez około 10 minut – obserwuj muffiny, żeby się nie spiekły.
- Można jeść na ciepło i na zimno.
Instrukcje dotyczące zamrażarki:
1. Zamrożenie: piecz produkty zgodnie z instrukcjami i pamiętaj, że trzeba je całkowicie schłodzić.
2. Umieść w jednej warstwie w pojemniku lub torbie zamrażarki. Dobrze uszczelnij, wyciśnij nadmiar powietrza i zamroź.
Power Kanapki (przepis znajdziesz tutaj)
Pieczone bataty z granatem i serem wędzonym (lub feta)
Składniki:
- batat
- 1/2 granata
- 1/2 sera typu feta lub wędzony
- sól
- ocet balsamiczny (opcjonalnie)
- pesto z rukoli
Rukolę umyj i dokładnie osusz. Wrzuć do malaksera, dodaj czosnek, orzechy, ser, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiksuj wszystko.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C.
- Bataty wyszoruj i ponakłuwaj widelcem – wybieraj małe bataty, bo wtedy czas pieczenia będzie krótszy
- Połóż bataty na blachę lub włóż do naczynia żaroodpornego – jeżeli chcesz, możesz pokroić bataty w plastry. Posól całość.
- Piecz przez 40 minut do miękkości.
- Po wyjęciu z piekarnika ułóż bataty na talerzu, posyp pokrojonym serem i granatem (możesz dodać sok) oraz dodaj pesto.
Pierś z indyka z serkiem ricotta lub mascarpone
Składniki:
- garść pietruszki
- garść kolendry
- łyżka skórki otartej z cytryny
- opakowanie serka ricotta (lub mozzarella)
- 3 piersi z indyka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z indyka umyj i przekrój w poprzek (zrób kieszonki), rozbij delikatnie tłuczkiem na równą grubość.
- Filet posyp solą i skrop sokiem z cytryny.
- Serek ricotta wrzuć do miska lub miksera (szybciej wymieszasz), dodaj sok z cytryny i posiekane zioła. Wymieszaj całość.
- Następnie przygotowany farsz włóż do kieszonki każdego fileta, złóż i zepnij brzegi za pomocą wykałaczek.
- Ułóż na blaszkę i piecz do 30 minut w temperaturze 180 °C. Jeżeli nie chcesz, żeby pierś była sucha – na dnie piekarnika wstaw naczynie z wodą.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką np. z buraczków, kapusty kiszonej.
Risotto
Składniki:
- 200 g pomidorów bez skóry
- 300 g ryżu do risotto
- 30 g parmezanu
- 50 ml wina białego (opcjonalnie)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- warzywa (wg preferencji)
- suszone pomidory
- 30 g masła
- łyżka soli
- pieprz
Możesz dodać do ryżu krewetki lub warzywa
Przygotowanie:
- Do garnka wlej dwie łyżki oleju i podsmaż cebulkę i czosnek. Następnie wsyp ryż i podsmaż minutę mieszając.
- Dodaj pomidory, wino (opcjonalnie), bulion, sól, pieprz – duś około 10–15 minut lub według instrukcji na opakowaniu ryżu.
- Pod koniec gotowania dodaj starty parmezan i masło.
Owsianka nocna
Składniki:
- Szklanka płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej
- jogurt naturalny lub grecki (ma kremową konsystencję), mleko, napój roślinny
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, dodaj jogurt lub mleko.
- Wymieszaj i podziel całość na kilka części – do każdej porcji dodaj inne dodatki (cynamon, orzechy, świeże owoce).
- Włóż do pojemników i do lodówki, a rano owsianka powinna być miękka. Jeżeli jest za gęsta – dodaj mleko lub jogurt i wymieszaj.
Jeżeli chcesz, to będę publikować moje wnioski oraz jadłospisy, tak żebyś mogła zainspirować się i planować posiłki na własnych zasadach, bo najważniejsze w planowaniu posiłków jest to, żeby dostosować do swoich preferencji żywieniowych, portfela i stylu życia. Przeczytaj tekst:
Planowanie posiłków – błędy których nie warto popełniać
Monika B.
28 marca 2019 @ 16:22
Jakie pyszności! Dzięki za podpowiedzi i poradnik, na pewno skorzystam – ileż można na siadanie jeść na zmianę jogurt z muesli i kanapki! 😀
Kamka
13 marca 2019 @ 10:58
Power kanapki – świetne! Mi się już znudziły moje smutne kanapki z serem albo szynką 😀
Ania
7 marca 2019 @ 14:53
Świetne propozycje i przepisy! Ty to jesteś…! <3
Marimary
5 marca 2019 @ 23:04
Chcę więcej ! 😉
Dzięki Tobie od listopada planuje posiłki, w kieszeni zostaje trochę grosza, a ja mam spokojną głowę ;*