DOMKUCHNIASMART FOOD

Pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny, który musisz sprawdzić. Palce lizać!

Podobno od tego, w jaki sposób rozpoczniesz poranek, zależy to, jaki będziesz mieć cały dzień. I ja się z tym absolutnie zgadzam! Dla mnie poranek zawsze zaczyna się od tulenia dzieci i wypicia ciepłej wody z cytryną lub herbaty, a do tego zjadam pożywne śniadanie na ciepło. Mmmm, to mój zestaw idealny…

Oczywiście kawa też należy do moich ulubionych poranków, ale śniadanie stawiam na pierwszym miejscu. I staram się zaszczepić te zasady mojej rodzinie, czego efektem jest to, że w każdy spokojniejszy poranek Radek przejmuje ster nad kuchnią, a ja nie mam zamiaru mu w tym przeszkadzać, bo i po co?  Lubię ten czas, kiedy o poranku, możemy wszyscy usiąść razem przy stole, nigdzie się nie spieszymy, nikt nas nie goni… uwielbiam ten czas! Dziś jest idealny moment! Nie wiem czy wiecie, ale 8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania 🙂

 

Na pytanie, co chcecie na śniadanie, przeważnie słyszę z ust mojej rodziny – płatki! Miłość do płatków kukurydzianych trwa niezmiennie od kilku lat. Cieszę się, że jedzą śniadania, a gdy tylko mogę, staram się  przygotować im posiłek pożywny i sycący. Płatki z jogurtem są naprawdę świetną opcją, kiedy wstanę za późno i od razu wiem, że będę spóźniona do pracy/przedszkola. Jednak wolę urozmaicać im potrawy, dlatego szukałam przepisu, w którym wszyscy  będę mieć to, co chcą czyli –  płatki, a ja będę mogła podać je w inny sposób niż z jogurtem. Wiecie, jak to jest z dziećmi i mężem: gdy przyczepią się do jednego produktu, to mogą go jeść całe dnie.

 

Pewnie jesteście ciekawi co to jest?  Już, już wam pisze … Wpadłam na banalny przepis, który każde podniebienie pokocha! Są to… owoce pod kruszonką z płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Klasyczne. Najlepsza i najszybsza potrawa, zawsze prędko znika, można zrobić ją na słodko i na słono. Wystarczy, że wtedy zamiast owoców dodasz zioła, kapary, suszone pomidory i cukinię – i pomysł na obiad gotowy.

Wersja na słodko  

Do kruszonki dodaję płatki z migdałów, orzechy laskowe oraz mrożone owoce (malinę i wiśnie), które zawsze mam w zamrażalniku. Maliny to źródło witaminy C, wapnia i magnezu, a orzechy zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które wspomagają pracę mózgu.

Płatki kukurydziane Lubella są bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, selenu. Są lekkostrawne, więc idealnie sprawdzają się u osób z problemami żołądkowymi. A poza tym są świetnie do panierki do mięsa, można też z nich zrobić ciasto pod kruszonką. W połączeniu z malinami oraz orzechami stają się pożywnym śniadaniem! Robi się je naprawdę szybko. Wrzucam do brytfanki mrożone owoce, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika na 10–15 minut na 200°C.

 

Pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny – zapiekanka z owocami 

Sposób przygotowania

 

  • Nastawiam piekarnik na 200°C i w międzyczasie miksuję suche produkty:
    • 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Klasyczne
    • 50 g wiśni mrożonych
    • 50 g malin
    • 1/4  szklanki cukru kokosowego lub miodu (opcjonalnie)
    • ¾ szklanki płatków migdałowych
    • 1/4 szklanki orzechów
    • 6 łyżek masła lub oleju kokosowego
    • 1 łyżka cynamonu i kardamonu (jeśli ktoś lubi)
  • Wszystkie suche składniki blenduję na „mąkę”.
  • Naczynie wysmarowuję masłem i wrzucam owoce, a następnie wsypuję kruszonkę na owoce.
  • Wkładam do piekarnika, piekę 10–15 minut i gotowe.

Mało roboty, a jaki efekt!

 

Partnerem wpisu jest Lubella
  • śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto się postarać w jego przygotowanie. Śniadanie powinno był bogate w witaminy tak by zapewniało nam energię na cały dzień. Twoja propozycja na pewno taka jest. Gratulujemy!

  • Mniam mniaaaaam, uwielbiam takie śniadanka na słodko!