Prosta i szybka sałatka z kurczakiem i orzechami – pycha!
„Kto jada sałatki, ten piękny i gładki” – trudno się nie zgodzić z tym popularnym powiedzeniem. Sałata to nie tylko zielenina dla chomików i królików albo podstawowe pożywienie odchudzających się;). To baza, podstawa smacznego dania. Może w sama w sobie nie jest zbyt sycąca, ale jeśli dodasz do niej dodatki, takie jak orzechy, warzywa, tofu, kurczak czy co tam sobie jeszcze zażyczysz, może okazać się zdrowym i zbilansowanym posiłkiem, który śmiało możne zastąpić schabowego lub pierogi.
Sałatki są o tyle dobre, że zazwyczaj szybko się je robi i można je zapakować do słoika lub pudełka i zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. A o tej porze roku, kiedy mamy pod ręką świeże warzywa i owoce, grzechem byłoby ich nie jeść.
Zaproponowana przeze mnie sałatka jest bombą witaminową, szczególnie korzystnie wpływającą na stan skóry. Kurczak nasyci nas na wiele godzin. Do tego warzywa oraz orzechy nerkowca, które dzięki naturalnemu olejowi poprawią naszą pamięć, koncentrację, dodadzą energii na cały dzień oraz wzmocnią włosy i paznokcie, które po zimie potrzebują odżywienia. Uwaga – orzechy nerkowca dodatkowo działają uspokajająco, a to dlatego, że są źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny), które koją nerwy. A co jak co, ale w dzisiejszych czasach nasz organizm potrzebuje wyciszenia ;).
Sałatka z kurczakiem i orzechami
Składniki:
- 30 gr orzechów nerkowca,
- 20gr słonecznika (opcjonalnie)
- 300 gr piersi z kurczaka
- sałaty lodowa, roszponka
- 500 gr pomidorów kokatjlowych
- pół opakowania kiełków (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól
Sos do sałatki:
- olej z pestek dyni lub zwykły olej
- pół soku z cytryny
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- łyżka soku jabłkowego
- Proporcje są orientacyjne. Najważniejsze, żeby dopasować smak do swoich upodobań.
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka przyprawiam solą i pieprzem oraz słodką papryką. Skrapiam sokiem z cytryny, żeby mięso było kruche. Dodaję sos sojowy oraz łyżkę musztardy. Tak zamarynowaną pierś smażę lub grilluję na patelni do uzyskania złotej skórki.
- W międzyczasie wsypuję na suchą patelnię orzechy nerkowca i prażę, mieszając. do uzyskania lekko złotawego koloru.
- Do miski wsypuję pokrojoną sałatę oraz pomidory.
- Do sałaty wrzucam pokrojoną pierś kurczaka, kiełki oraz orzechy nerkowca.
- Przygotowuje sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mieszam a następnie polewam sosem sałatkę.Odstawiam na 10 minut do lodówki, aby smak się „przegryzł”, i gotowe!
Najbardziej lubię te przepisy, które nie są czasochłonne, a dają bardzo smaczne efekty. Ta sałatka zdecydowanie do nich należy. Ważna uwaga – jeżeli nie możesz znaleźć nerkowców w dobrej cenie, albo nie masz ich pod ręką, śmiało możesz użyć także pestek słonecznika, dyni lub pistacji.
Blog To Wake Up Baby
26 czerwca 2016 @ 15:05
podkradam przepis 🙂 uwielbiam sałatki 🙂
Świnka
3 czerwca 2016 @ 08:37
Już samo oglądanie zdjęć wywołuje u mnie burczenie brzucha 😛 Pychotka! Muszę spróbować 🙂
ugotowani.tv
2 czerwca 2016 @ 13:24
piękne i apetyczne zdjęcie 🙂
Ewa | Day with Coffee
30 maja 2016 @ 08:11
Uwielbiam takie sałatki! <3
jedz z apetytem
30 maja 2016 @ 07:43
Cudna salatka i cudne zdjecia 😉