Słodkie i zdrowe przekąski, które możesz kupić w sklepie
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas dla dzieci. Ubieranie choinki, dekorowanie domu, szukanie i otwieranie prezentów, sprawia wielką frajdę.
Warto sprawić, aby święta były niezwykłe, również pod względem smaków – stale mając na uwadze kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Grudzień obfituje w okazje do obdarowywania a okazji do sięgnięcia po „coś słodkiego” nie brakuje. Bardzo często tworzymy dla Naszych pociech kalendarze adwentowe, zastanawiając się co w Nich ukryć. Wymyślamy zagadki, zabawy, małe prezentowe niespodzianki.
Może warto uwzględnić w nich kilka zdrowych przekąsek dla dziecka? Jest to świetna alternatywa, aby Nasze dzieci spróbowały czegoś nowego i jednocześnie zdrowego. Co ciekawe, wprowadzając odrobinę magii i bajkowej atmosfery, istnieje większa szansa, że dziecko otworzy się na „nowy”, nieznany smak i spróbuje produktu, którego w normalnych warunkach, nawet nie wzięłoby do rąk… Warto o tym pomyśleć.
Ubierając choinkę, możemy wspólnie z dzieckiem, dołożyć samo robione bombki np. z suszonego jabłka, orzechów zamiast słodkich cukierków. Kupując prezenty, często jako dodatek do paczki, wkładamy czekoladę, cukierki. Czy to dobry wybór? Tak…jeżeli są to zdrowe słodycze. Zdrowe słodycze? Tak! To także możliwe. Ale, wybór i podjęcie decyzji nie jest prosty…
Na co zwracać uwagę podczas wyboru zdrowych i słodkich przekąsek dla dzieci?
Najlepiej aby, przekąski bazowały na naturalnych składnikach, przetworzonych w niewielkim stopniu. Nie zawierające dodatku cukru, syropu glukozo-fruktozowego. Analizując skład danego produktu i widząc nazwę ‘utwardzony tłuszcz’, odłóżmy go z powrotem na półkę. Często w produktach znajdują się zbędne substancje słodzące, barwniki oraz konserwanty.
Poniżej przedstawiam alternatywy zdrowych przekąsek, które możesz kupić w sklepie.
- Suszone owoce
Świetna alternatywa łakoci dla dziecka. Muszą one spełniać jednak pewne warunki. Owoce suszone nie powinny zawierać w składzie siarki, dwutlenku siarki, siarczanów, E220. Oznacza to, że dane produkty zostały zakonserwowane. Zdarza się, że suszone owoce, kuszą Nas intensywnym, pięknym kolorem. Często są to produkty siarkowane, które różnią się także smakiem- są cierpkie a dodatkowo, u wielu osób powodują uczulenia. Natomiast owoce suszone na słońcu smakują wyśmienicie, są aromatyczne i wilgotne. Często na opakowaniach znajdują się informację, na temat produkcji.
Polecam natomiast:
-BioLife Śliwki suszone
– Daktyle suszone Denver Food
- Orzechy
Bardzo smaczna, wartościowa przekąska. Zachęcają dziecko kształtem i chrupkością. Są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały. Podczas wyboru powinniśmy się kierować ich naturalnością. Orzechy najlepiej łuskać samemu. Ale jeżeli jednak zdecydujemy się na produkty bez skorupki wybierajmy te bez dodatków. Orzechy regulują trawienie, są również źródłem cynku, selenu magnez, żelaza a także błonnika. Z orzechów i owoców suszonych poprzez zabawę można tworzyć różne figurki tym samym zachęcając Naszą pociechę do spróbowania danych produktów.
– OrzechyAlesto
3.Galaretki
Zaskakująca i rewelacyjna forma przekąsek. Powstała z zagęszczonych soków owocowych, bez dodatku cukru, żelatyny oraz polepszaczy smaku.
–
- Zdrowa czekolada
Czekolada to pokusa zarówno dla dzieci małych, jak i tych dużych. Okey, dla dorosłych także JSkład tego afrodyzjaku powinien być możliwe prosty. Wybierając czekoladę, sugerujmy się jak najwyższym procentem masy kakaowej, która wykazuje właściwości prozdrowotne. Są to zazwyczaj czekolady gorzkie. Natomiast świetnym rozwiązaniem, aby dziecko przekonało się do tego smaku, są suszone owoce zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie. Taki produkt jest bardzo dobrym źródłem witamin, pomaga również w koncentracji. W sklepach są również dostępne produkty z dodatkiem stewii.
– Gorzka czekolada Torras
– Czekolada mleczna z Manufaktury Czekolady
- Zdrowe batony
Szybka i prosta przekąska, po którą dzieci chętnie sięgają. Ponownie, wybierając przekąski w formie batonów, należy zwrócić uwagę na skład. Zdrowe batony powinny składać się z orzechów, pestek, suszonych lub świeżych owoców. Dodatki w postaci cukru lub tłuszczu są zbędne.
– Chrupiący orzech – Dobra Kaloria
– Baton Raw (smak kakaowy, jabłko, cynamon)
- Zdrowe praliny i trufle czyli tzw. kulki mocy
Kulki mocy, brzmią świetnie i smakują równie dobrze. Dodają energii, mają słodki smak. Głównie w składzie znajdują się naturalne składniki, bez dodatku cukru, tłuszczu i substancji konserwujących. Praliny mogą być zapakowane w piękną, ozdobną torebkę, która przyciągnie wzrok dziecka i zachęci do spróbowania.
– Rawnello Żurawina Na Czarnym Lądzie
- Przekąski figowe i daktylowe
Zazwyczaj są w formie sprasowanych suszonych owoców i orzechów w postaci ciastek. Produkowane najczęściej z daktyli oraz fig, z dodatkami orzechów.
– DeLuxe Przekąska figowa z migdałami
- Batony wytrawne
Jeżeli dzieci nie przepadają za słodkościami, można wybrać produkty wytrawne. Batony wytrawne składają się z pełnoziarnistej mieszanki zbóż, różnego rodzaju nasion, suszonych warzyw. Wyróżniają się wysoką wartością odżywczą i mają świetny skład. Posiadają wysoką zawartość białka oraz błonnika, a niską zawartość cukrów.
– Baton Veggie Protein
- Chipsy warzywne albo owocowe
Chipsy kojarzą się z czymś niezdrowym i kalorycznym. Jest to mało wartościowa przekąska. Taką przekąskę możemy również wykonać razem z dzieckiem z warzyw m.in. batat, marchewka, pietruszka, burak. Na rynku coraz więcej pojawia się chipsów warzywnych i owocowych. Przy wyborze należy zwracać uwagę, czy nie zawierają żadnych polepszaczy smaku, zbyt dużej ilości soli oraz tłuszczu. Chrupkość chipsów, zachęca dzieci do jedzenia.
– SNACK DAY Chipsy warzywne
– TRAFO Chipsy warzywne
- Liofilizowane truskawki, mandarynki, kiwi, jabłka
Dzięki zabiegowi liofilizacji z owoców usuwane są wszystkie bakterie, drobnoustroje i pleśnie, które powodują psucie się żywności. Owoce liofilizowane można wykorzystać w domku jako dodatek do musli a także jako chrupiącą słodką przekąskę. Co zawiera? Witaminy i mikroelementy! Owoce zawierają w sobie dużą ilość witaminy A i C, mikroelementów m.in. potas, wapń, fosfor. Taka kombinacja witamin wspiera odporność a także chroni przed różnymi chorobami. Owoce te są rewelacyjną bombą witaminową a jako dodatek do musli, jest pyszną przekąską która doda Naszemu dziecku mnóstwo energii. Nie zawierają białego cukru. Zachęcają dziecko kolorem, kształtem i smakiem
– Owoce (liofilizowane)Mixit
– Warzywne różdżki o smaku warzyw lifofilizowanych Helpa
A w domowym zaciszu razem z dzieckiem możemy poeksperymentować i stworzyć zdrową przekąskę dla całej rodziny. Podaję przepis na domowe musli z suszonymi owocami.
Domowe musli z suszonymi owocami
- 100 g płatków owsianych
- 100 g otrębów (dowolnych)
- 100 g słonecznika
- 100 g dyni
- 50 g posiekanych orzechów – np. włoskich lub migdałów
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- Kilka posiekanych suszonych moreli (niesiarkowanych)
- łyżka oleju
- 100 g miodu płynnego
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150˚C.
Wymieszać w misce: płatki owsiane, ziarna słonecznika i dyni oraz posiekane drobno orzechy.
W drugim naczyniu połączyć olej, aromat waniliowy i miód. (Zacząć od oleju, wtedy miód nie przylepi się do ścianek naczynia). Wylać mokre składniki na suche i dokładnie wymieszać.
Rozłożyć mieszankę równomiernie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Piec ok. 10-15 minut. Po kwadransie wyjąć blachę z piekarnika, dodać suszone owoce, wymieszać i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Wystudzone musli przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wpis powstał przy współpracy z dietetykiem
Małgorzta Bellwon Slim factory