Jak piec warzywa i co można z nich zrobić?
Namiętnie używam piekarnika w okresie jesienno-zimowym i chciałam Cię zachęcić do jego używania z kilku względów. Po pierwsze – jest dietetycznie i zdrowiej. Nie musisz stać nad garnkami i mieszać jedzenia, można za jednym zamachem zrobić bazę do kilku dań.
Na przykład ostatnio popularna metoda shenn panner, którą stosuję u siebie – na jednej tacy pieczemy obiad, zazwyczaj są to warzywa i mięso lub ryba. Jest zdrowo, metoda ta nie wymaga ode mnie dużej ingerencji, czyli stania nad garnkiem co ma swoje plusy, bo przez ten czas mogę zrobić inne rzeczy.
Jest jeszcze coś – pieczone warzywa mają niepowtarzalny, głęboki smak. I są świetną bazą na pyszne pasty kanapkowe i sałatki. Jedynym minusem jest to, że nie wszystkie warzywa czy mięso pieką się w tym samym czasie i potrzebują różnego czasu pieczenia co powoduje, że np. rybę upieczemy w 20 minut, a ziemniaki w 40 minut i zamiast mieć szybko danie to jemy ciepłe ziemniaki i zimną rybę. Dlatego chcę Ci pokazać podstawowe wskazówki, jak najlepiej piec warzywa.
Jak piec warzywa?
- Rozgrzej piekarnik do 200 °
- Przygotuj dwie blachy do piekarnika.
- Warzywa pokrój w kostkę.
- Ułóż warzywa na blachach zgodnie z ich wymaganym czasem pieczenia.
- Buraki, marchewka, ziemniaki, dynia, pietruszka – potrzebują do 40 minut, więc najlepiej grupować je razem.
Kalafior, brokuł, jarmuż, cukinia, bataty, bakłażan, kapusta, czosnek, cebula – wymagają do 25 minut, więc najlepiej grupować je razem na blaszce.
6. Polej warzywa olejem, posyp szczyptą soli i przyprawami, które lubisz. Ja nie doprawiam curry albo innymi wyrazistymi przyprawami, bo lubię dodawać warzywa do różnych potraw.
7. Wetrzyj olej i przyprawy, ułóż je równomiernie, tak, aby nie nakładały się na siebie.
8. Ważne! Pamiętaj aby pokroić warzywa w kostkę tej samej wielkości. Wtedy będziesz mieć pewność, że upieką się w tym samym czasie. Plastry też nie powinny być zbyt cienkie, bo szybko się spieką i będą wysuszone.
9. Wyjmij warzywa z piekarnika i wykorzystaj pieczone warzywa do rożnych potraw. Taka baza może być świetna do zaplanowania kilku posiłków.
Przyprawy, które pasują do pieczonych warzyw to:
kurkuma, tymianek, kminek, rozmaryn, kolendra, czosnek, imbir, bazylia, papryka słodka.
Przechowywanie:
Warzywa trzymaj do 5 dni. Zamknięte próżniowe mogą wytrzymać nawet 14 dni, a zamrożone nawet miesiąc
Podaję Ci kilka przykładów, z których możesz skorzystać.
Muffiny z batatów
Składniki:
- 1 batat upieczony do miękkości
- 3/4 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
- 1/4 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka roślinnego lub innego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej lub owsianej
Przygotowanie:
- Batata przekrój na pół i upiecz przez 40 minut do miękkości. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces pieczenia to obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę.
- Po upieczeniu zdejmij skórkę.
- Do miski wrzuć batata, syrop klonowy, sól, pieprz i jajko. Rozdrobnij blenderem lub mikserem.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Masę włóż do papilotek na muffiny. Piecz w temperaturze 200 °C przez 25 minut do złotego koloru.
- Przechowuj do czterech dni, a w zamrażarce miesiąc.
Hummus z buraka
Składniki:
- 1 opakowanie ciecierzycy
- 300 g upieczonego buraka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej?
Przygotowanie:
- Upieczonego buraka obierz ze skórki i włóż do naczynia wraz z ciecierzycą (bez zalewy).
- Dodaj tahini i olej, skrop sokiem z cytryny i wsyp skórkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zblenduj na gładką masę, jeżeli będzie za suche dodaj olej.
- Dopraw solą i pieprzem.
Kotleciki z brokułem
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 300 g ugotowanego brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowany brokuł rozdrobnij i wrzuć do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Dodaj kaszę mannę i wymieszaj.
- Z masy wyrób kulki i odstaw.
- Smaż na patelni do momentu zarumienia lub piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 °
PS Dlaczego to co dobre nie zawsze wygląda apetycznie na zdjęciach 😉