DZIECKOKUCHNIA

Jak przygotować organizm na wiosnę?

Poranek zaczyna się jak co dzień – pobudka, ledwo zwlekłam się z łóżka, budzę dzieci, potem śniadanie i negocjacje jedzeniowe, negocjacje co do ubioru, przypomnienia, szukanie czapki po całym domu! To wszystko sprawia, że nawet jeśli wstałam wcześniej i myślę, że będę miała chwile dla siebie, to nigdy się tak nie dzieje. Potem praca, przedszkole i mnóstwo obowiązków. Z kawą w ręku  ganiam od zajęcia do zajęcia i wtedy na chwilę czuję, że „mam moc” i mogę  wszystko. Jednak energia spada niczym wagoniki rollercoastera. I jak tu wejść z impetem w nadchodzący okres wiosenno-letni, kiedy trzeba jeszcze więcej energii? Przeczytaj jak robię to ja i moja rodzina.

Jak przygotować organizm na wiosnę?

 

Dieta to podstawa

W ciągu dnia pilnuję swojej diety, jem regularnie, tankuję w swój organizm najlepsze „paliwo”, czyli dużo warzyw i owoców, a także soków. Wiem, że sięgając po sok, także ten dostępny w sklepie, dostarczę dawkę witamin i składników mineralnych. Ja na przykład lubię sok pomidorowy, który jest źródłem potasu.

Spożywanie soków jest zwyczajem w naszej rodzinie z prostego powodu, szklanka soku odpowiada zjedzeniu 1 z minimum 5 porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia. Do tego soki to szybki i wygodny sposób na dostarczenie do organizmu cennych witamin i mikroelementów dla mnie i całej rodziny. A pewnie wiecie, że zarówno warzywa, owoce jak i soki są bogatym źródłem składników, które wspierają działanie antyoksydacyjne, co pozwala oczyścić organizm i dodaje energii. Wiosna i lato to czas kiedy dostępność świeżych warzyw i owoców jest jeszcze większa, dlatego warto z tego korzystać. Soki z kolei urozmaicają codzienne menu, a ich dodatkowym atutem jest to, że są dostępne cały rok.

Ile warzyw i owoców?

Dziennie powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach. Oznacza to, że jedna porcja to ok. 80 g, ale jest to wspominane minimum. Dodajmy również, że jedną z rekomendowanych porcji może być także 200 ml soku.

 

Oto “ściąga” , którą może ci w prosty sposób sprawdzić ich wagę lub objętość:

 

1 owocowa porcja – to średniej wielkości jabłko, gruszka, pomarańcza, banan, brzoskwinia lub kiwi, a także szklanka soku owocowego (200 ml, w przypadku dzieci 150 ml).  W przypadku drobnych owoców porcją będzie ich nieco większa ilość, np.: 2 mandarynki, 3-4 śliwki lub 5-7 truskawek, czyli tyle, ile zmieści się w jednej garści.

 

1 warzywna porcja – to przykładowo średniej wielkości marchewka, ogórek, pomidor (lub kilka mniejszych), kilka rzodkiewek, a także np. miseczka warzywnej sałatki i szklanka soku warzywnego (200 ml).

Co jeszcze może być porcją?

 

  • talerz warzywnej zupy,
  • kartonik lub szklanka soku, także tego pasteryzowanego
  • saszetka musu – owocowego, warzywnego lub warzywno-owocowego.

 

Pamiętaj, że wszystkie owoce i warzywa – świeże, mrożone, suszone czy w formie przetworów są wartościowym składnikiem zbilansowanej diety.

 

Dlaczego sok?

Z prostego powodu. Soki powstają z warzyw i owoców i są do nich zbliżone pod względem wartości odżywczych. W sklepach jest całe mnóstwo różnego rodzaju soków i można  dopasować je do swoich upodobań smakowych, np. wybrać sok z buraka lub pomidorów, który jest źródłem potasu i magnezu. A wiesz, że spożywanie przez dzieci 100% soku pomarańczowego wiąże się ze zwiększonym spożyciem składników odżywczych, takich jak witamina C, kwas foliowy czy potas. Szklanka soku pomarańczowego, także tego pasteryzowanego, (ok. 150 ml w przypadku dzieci) zapewni im bowiem 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Witamina C odgrywa ważną rolę w żywieniu dziecka i jego prawidłowym funkcjonowaniu. Jest ona szczególnie ważna dla dzieci, które często chorują – znam to z autopsji. Witamina C, skraca bowiem czas trwania infekcji, a dodatkowo zwiększa przyswajanie żelaza z produktów, co jest ważnym elementem rekonwalescencji. Z kolei dla kobiet witamina C jest dodatkowo ważna, ponieważ wpływa odmładzająco na  skórę, wspomagając produkcję kolagenu! Korzystny wpływ na organizm mają także soki marchewkowe.

Polecam Ci  spożywać je na przykład przed wyjazdem na wakacje, bo beta-karoten zawarty m.in. w marchwi pozytywnie wpływa na koloryt skóry, pomaga zachować także jej młody i zdrowy wygląd, wspiera również ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV (oczywiście nie można zapominać o stosowaniu również kremów z filtrem), dzięki temu jest szansa, na przedłużenie opalenizny nawet do późnej jesieni. Sok marchwiowy wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, co może istotne na przykład dla osób, które dużo pracują przed komputerem i w sytuacjach, gdzie wzrok jest nadwyrężany, np. podczas jazdy samochodem.

 

A co z tym cukrem w sokach?

65% badanych matek sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Czy Ty też tak uważasz? Tymczasem warto wiedzieć, że w świetle obowiązujących przepisów zabronione jest dodawanie do soków owocowych, 100% soków warzywnych oraz soków pomidorowych cukru oraz innych substancji słodzących, a do wszystkich soków nie można dodawać także konserwantów, sztucznych barwników i aromatów.

Czy opakowanie ma znaczenie?

Soki w kartonach są bardzo popularne. Opakowania kartonowe doskonale chronią soki, przed utratą naturalnych właściwości smakowych oraz cennych substancji odżywczych i witamin. Dzięki ich użyciu soki nie wymagają utrwalania konserwantami. Dodatkowo kartony są wygodne i łatwe w użyciu. Dzięki temu, że się nie tłuką, są bezpieczne nawet dla dzieci. Kupując soki w kartonach dbamy także o środowisko, dlatego, że jego głównym budulcem jest papier, czyli surowiec odnawialny. Kartony podlegają też selektywnej zbiórce odpadów i recyklingowi.

 

Wiosną często dopada mnie, i pewnie Ciebie również, przesilenie, co powoduje, że odczuwamy zmęczenie. Dlatego jedzmy minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, ruszajmy się, wyjdźmy na świeże powietrze i wypijmy porcję owoców lub warzyw w płynie. Traktujmy siebie i dzieci ze szczególna troską, a energia nas nie opuści.  

 

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o warzywa, owocach i przetworach z nich pochodzących, zerknijcie tu: http://5porcji.pl/

 

 

 

Materiał sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.


źródło:

http://www.kups.org.pl/index/?id=220a7f49d42406598587a66f02584ac3

 

3 komentarze

Leave a Response