Jak planować jadłospis?
Powiem szczerze, że kiedyś uważałam to za stratę czasu. Siedzenie nad kartką papieru i planowanie menu na cały tydzień wydawało mi się niedorzeczne. Co za nuda 🙂 Co się zmieniło? Dorosłam. A poza tym, musiałam dostosować się do nowego tempa życia . Dzięki planowaniu, gotowaniu na kilka dni i zamrażaniu zaoszczędziłam naprawdę dużo czasu. Serio. A dodatkowy czas to nie lada luksus. Kto dziś ma go w nadmiarze?
Jednym ze sposobów na oszczędzanie i niemarnowanie jedzenia jest planowanie posiłków. W Internecie można znaleźć wiele sposobów na planowanie jadłospisu. Niektóre są dobre, ale żaden nie pasował do mojego stylu życia. Istnieją jednak pewne podstawy, które każdy powinien znać. Dzięki nim będziesz mogła samodzielnie planować posiłki.
Dzisiaj chcę Wam przedstawić zasady, którymi kieruję się planując posiłki:
1. Jadłospis
Zachęcam Was do poświęcenia jednego dnia w tygodniu na zaplanowanie obiadów na cały tydzień. Ja, co piątek lub sobotę spisuję na kartce i w Excelu propozycje obiadów na najbliższy tydzień.
2. Lista zakupów
Jadłospis jest dla mnie równie ważny jak sporządzenie listy zakupów. Dzięki niej wiem, jakich produktów potrzebuję do sporządzenia posiłków i nie kupuję tych, które mam.
3. Resztki
Na jeden obiad w tygodniu zjedzcie resztki z lodówki. Zawsze zostają jakieś niedojedzone rzeczy. Zamiast je wyrzucać, robię omlety albo zapiekanki. Nazywam je resztkowym jedzeniem.
4. Ważna jest rodzina
Planowanie posiłków to także dbanie o żołądki naszych najbliższych. Zawsze biorę pod uwagę preferencje jedzeniowe moich dzieci i męża (to też jakby moje dziecko).
5. Walory energetyczne i zdrowotne
Komponuję posiłki tak aby były bogate w magnez, białko, i kwasy omega-3. W moim menu znajduje się duża ilość ryb i warzyw.
6. Jedzenie wzrokiem
Oprócz zdrowia i wartości odżywczych ważne jest dla mnie to, w jaki sposób jedzenie jest podane.
7. Mrożenie żywności
Kiedy wiem, że czeka mnie intensywny tydzień, w sobotę robię 3 dania i zamrażam je w plastikowych pudełkach lub workach do zamrażania żywności.
8. Dopuść partnera do gotowania
I nie mówię tu o ugotowaniu wody na herbatę 😉 Niech się wykaże!
9. Zaplanuj sobie dzień nic nie robienia
W miarę możliwości staram się (o ile pojemność lodówki na to pozwala) zamrażać obiady. Przydają się na te dni, w które nie mam ochoty na gotowanie (a są takie) lub gdy dzieci są chore.
Gustavo Woltmann
9 stycznia 2017 @ 20:04
Odkopuję, bo trafiłem przypadkiem podczas realizacji noworocznego postanowienia 😉 Przydatne wskazówki, szkoda tylko, że mój zamrażalnik taki mały! Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
Magdalena Widłak
22 lutego 2015 @ 18:32
Jednym z moich sposobów na szybkie i zdrowe obiady, kiedy tydzień jest zabiegany jest gotowanie bulionu warzywnego. Gotuję go i wekuję w litrowych słoikach. Dzięki temu codziennie mam zupę prawie gotową, a z takiego bulionu codziennie można zrobić inną zupę, choć baza jest ta sama. Bulionu nie przyprawiam poza zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Dzięki temu mam szerokie możliwości jeśli chodzi o bazowanie na jednym bulionie, by mimo tego codziennie smakować czegoś innego 🙂
Jak ona to robi
23 lutego 2015 @ 12:23
Muszę spróbować Twojego sposobu 🙂
Zazwyczaj zamrażam bulion, ale nie zawsze ten „patent” się sprawdza (za mało miejsca w zamrażalce) ;/
Magdalena Widłak
23 lutego 2015 @ 16:44
Polecam 🙂
KasiaSkibińska-Zając
5 grudnia 2014 @ 22:06
Planowanie posiłków na cały tydzień to fajna sprawa, chyba skorzystam:) U nas codziennie pytanie to: co robimy jutro na obiad??? Wymyślanie zdrowych i smacznych posiłków jest mega męczące:):):)
Jak ona to robi
23 lutego 2015 @ 12:24
Często mam ten sam problem co ty 🙁
PoSukcesNaSzpilkach.pl
22 października 2014 @ 18:30
Nigdy nie mroziłam posiłków, ale może faktycznie warto spróbować z niektórymi potrawami. Dobry pomysł z robieniem zapiekanek i omletów!
Jak ona to robi
23 października 2014 @ 10:07
Polecam. Nie wszystko da się zamrozić. Może inaczej Da się, ale po odmrożeniu jedzenia jest niesmaczne ;/