Jak spędzić w kuchni o połowę czasu mniej?
Uczę Cię planowania posiłków, uczę jak zamrażać, jak wydawać mniej na jedzenie i dziś kolejna porada: co robić sprytnie, żeby oszczędzić czas poświęcony na gotowanie?
Każdy może sobie podejść odpowiednio do własnego sumienia i potrzeb, bo dla niektórych osób może to być niepotrzebne, a dla niektórych zbawienne. Dla mnie jest to przede wszystkim czas, zdrowe jedzenie i wpływanie na swoje życie.
Jak spędzić w kuchni o połowę czasu mniej?
Mój must have w planowaniu posiłków to rotacja.
- Wkładam puste pojemniki do szafki i wsypuję np. ryż, kasze, kuskus. Gdy coś się skończy, zapełniam dany pojemnik innym produktem, tak żeby mieć w jadłospisie pewną różnorodność. Teraz jest to dla mnie nawyk. Oczywiście na początku się myliłam i dokupowałam ryż (bo skoro go nie ma, to muszę kupić), a kasza i inne sypkie produkty leżały w szafce.
- Raz w tygodniu planuję posiłki i robię je na cały tydzień.
- Kiedyś używałam tylko worków oraz stosowałam wekowanie i zamrażanie. Teraz również zamrażam i zamykam produkty próżniowo w Food Saver.
Testuję ten sprzęt od jakiegoś czasu i muszę Ci powiedzieć, że to must have każdej pani domu. I jest to znacznie lepsze niż niejeden sprzęt! W ciągu godziny możesz mieć obiady na cały tydzień. Dzięki zamykaniu próżniowemu mogę przedłużyć żywotność jedzenia bez zamrażania nawet do 7 dni. Ostatnio pokazywałam Ci, jak zrobiłam curry z kalafiora, którego nie mroziłam – zamknęłam je próżniowo. Zrobiłam go w czwartek, a gdy po 6 dniach wyjęłam go z lodówki, nadal był świeży.
Zamykanie próżniowe to jedno, a druga rzecz to zamykanie jedzenia. Jak działa zgrzewarka do zamykania próżniowego?
Za pomocą zgrzewarki usuwa się powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, tak by było w próżni. Dzięki temu produkty dłużej zachowują świeżość, kolor i smak. W dodatku może to wydłużyć przechowywanie żywności do roku lub dwóch 🙂
I odpowiadając jeszcze na wątpliwości. Co z woreczkami do zamykania? Po wyjęciu z próżni można żywność ponownie włożyć do lodówki lub ugotować (nie mrozić, bo niczego dwa razy nie mrozimy).
- Wybieram produkty, które szybko się piecze i gotuje, np. cukinia, kalafior, drób. Gotowanie, które wymaga więcej czasu, zostawiam na kiedy indziej.
- Blender kielichowy i ręczny to must have.
- Robię własne mieszanki przypraw. Dzięki temu nie muszę się zastanawiać, co z czym połączyć, żeby wyszło smaczne jedzenie.
- Planowanie to też pole popisu dla innych członków rodziny. Nie ma wymówek w stylu „nie wiem, co mam zrobić na obiad” czy „nie potrafię”.
Coś dla żołądka
Oto przepis na szybkie danie „Enchelidas tortilla”, które możesz śmiało zamrozić oraz jadłospis na 7 dni (dania możesz zamknąć próżniowo, zamrozić lub zawekować).
Składniki
- fasola w puszce
- pół brokuła
- 1 batat
- cebula biała
- pół soku z limonki (cytryny)
- garść pokrojonej kolendry
- passata pomidorowa
- 1/ 2 szklanki parmezanu
Sos pomidorowy:
- butelka pomidorowej passaty
- ząbek czosnku
- bazylia,
- łyżka cukru
- sól, pieprz
- Na maśle klarowanym podsmażam cebulkę, Następnie dodaje do niej przyprawy: cynamon, papryka słodka, kardamon, kmin, sól) Pilnuje, żeby cebula się nie przysmażyła
- Do cebuli wrzucam pokrojoną w drobną kostkę: batat, brokuł oraz odsączoną fasolę z puszki. Skrapiam sokiem z limonki i daję kolendrę Duszę pod przykryciem do 7 minut
- Między czasie robię sos ( mieszam wszystkie składniki)
- Na tortille nakładam warzywa i obsypuje lekko serem. Zawijam i wkładam do naczynia żaroodpornego. To samo robię z pozostałymi plackami.
- Zalewam placki sosem i posypuje parmezanem
- Wkładam do piernika na 200 C i piekę 20 minut
Ważne: Oczywiście jest to tylko inspiracja. Każda z was wie co najlepiej lubi i ile kalorii ma się znaleźć na talerzu 🙂
Tu (klik) możesz pobrać jadłospis
Patronem wpisu jest Food Saver
10 stycznia 2018 @ 10:20
Wow, genialny patent. Przydałby się dla takiej perfekcyjnej pani domu jak ja. A tak serio, muszę rozwinąć ten temat. Dzięki za ten wpis.