Prosty sposób na planowanie przekąsek + przepisy
Lubię gotować, ale lubię też spędzać czas z rodziną albo pobyć sama ze sobą i przeczytać książkę. Dużo rzeczy chciałabym zrobić w ciągu doby, ale nie zawsze wszystko wychodzi mi tak, jakbym sobie życzyła, ale staram się jak mogę dbać o każdą cenną minutę mojego życia. Zakładam, że Ty też, skoro zaintrygował Cię ten nagłówek i to znak, że poszukujesz sposobów, żeby mieć więcej czasu!
Oczywiście chciałabym każdej z nas podarować dobę w prezencie, ale niestety nie mam takiej mocy. Mogę Ci wskazać, gdzie można zyskać parę minut i gdzie tracimy czas na rzeczy, na które mamy wpływ. Wbrew pozorom – kiedy zbierzemy do koszyka te wszystkie „czasoumilacze” – okazuje się, że gdzieś nam coś umyka.
Najwięcej czasu spędzam na dojazdach do przedszkola (prawie dwie godziny w dwie strony) i, póki co, ta sytuacja pozostaje bez zmian. W przyszłości będę szukać takiego miejsca, gdzie będę mieć blisko do sklepu, a dzieci będą mogły chodzić same do szkoły. Dlatego planowanie posiłków to coś, co bardzo pomaga mi oszczędzać czas i pieniądze.
Wiele z nas szuka magicznego rozwiązania, wskazówki czy magicznej recepty, żeby planowanie zrobiło się samo, a tak naprawdę najważniejszą wskazówką jest, by po prostu zacząć!
Zmuś się, żeby raz w tygodniu poświęcić wieczorem pięć minut na zaplanowanie posiłków i zaplanuj to, co wydaje Ci się najprostsze np. śniadania, przekąski lub cały dzień posiłków. Szybko podejmij decyzję i trzymaj się jej. Bo jest Twoja! Nadmierne inspirowanie się może tylko frustrować i pogłębia twoją frustrację co komplikuje planowanie, bo pokazuje, że nie masz boczku, który by idealnie pasował do zapiekanki, ogórka do sałatki a przecież bez ogórka nie będzie smacznie… Twoja zawartość lodówki jest na pewno spora, tylko zaufaj swojej intuicji… Jeżeli nie wiesz jak to zrobić, to polecam ci planować posiłki małymi krokami. Zaplanuj na początku śniadanie do pracy, przekąskę na spacer. I stosuj najprostsze rozwiązania…
Coś do biura
Zakupy, sklepy i dojazdy do sklepów, czekanie w długiej kolejce – wybieram duże zakupy raz w tygodniu, a najpotrzebniejsze rzeczy dokupuję w sklepiku obok domu… i też na mojej liście są produkty na czarną godzinę, takie jak Mini Almette, czyli małe opakowania serka w trzech wariantach smakowych: śmietankowy, jogurtowy i z ziołami, których zaletą jest wygodne opakowanie, które można podzielić na 4 porcje. Możesz użyć ich jako sos do sałatki, dip do warzyw czy serek na kanapkę.
Lubię tę wersję serka za kilka rzeczy: wiem, że każde opakowanie zużyję do końca, nic się nie zmarnuje, można zabrać wszędzie i mieści się w nawet najmniejszej torebce co w moim przypadku jest ważne, bo pracuje często zdalnie… moje miejsce pracy jest mobilne, więc przekąski, które sobie przygotowuje muszą być proste tak jak np. pieczone marchewki czy sałatka, do tego serek śmietankowy i mam urozmaicone jedzenie do pracy.
Karmelizowane marchewki pieczone
Składniki:
- 5 marchewek
- serek almennte śmietankowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- tymianek
- kminek
- cynamon
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Marchewki umyj i obierz. Następnie przetnij na pół.
- Wymieszaj z oliwą oraz przyprawami. Wyłóż na blaszce i piecz 20 minut w temperaturze 200 °C.
- W rondelku rozpuść 3 łyżki masła, dodaj miód lub syrop klonowy, cytrynę i ocet balsamiczny (opcjonalnie). 10 minut przed końcem pieczenia polej marchewki roztworem.
Coś na wycieczkę z dziećmi
Po pierwsze – dzieci mają swoją własną piramidę żywieniową, w której są tylko słodycze 😉 Aby więcej na ten temat napisać potrzebowałabym kilku wpisów, ale chcę napisać w skrócie – ważne jest, aby dzieci miały zbilansowaną dietę, jadły owoce, i warzywa. Jeżeli czas na to pozwala przygotowujemy je razem, wtedy jest duża szansa, że to co przygotuje im na wyjście zjedzą z dużą ochotą np. domowe chlebki, mufinki.
Sprytna rada
Kiedy wychodzę na dwór i muszę wziąć przekąski dla dzieci to sprawdza się moja metoda 3P (w najgorszym okresie, kiedy moje dzieci nie chciały jeść – sprawdzała się)
Proste posiłki – nie przeznaczam więcej niż 30 minut na gotowanie
Pyszne – korzystam z ulubionej bazy przepisów, ale dodaję zawsze jakiś dodatek „od siebie”, po to, żeby próbowali czegoś nowego.
Prawidłowe – czyli jedzenie ma być na tyle zdrowe, żeby nie mieć wyrzutów sumienia.
Przekąska na spacer i nie tylko – Grissini – chlebki włoskie
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży (instant) lub 20g drożdzy świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- żółtko do smarowania
- Drożdże rozpuść w wodzie z łyżką cukru. Mąkę przesiej i dodaj wodę, olej, sól oraz rozczyn cały czas mieszając łyżką. Wyrabiam do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
- Włóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10–15 minut (można dłużej) .
- Gdy ciasto lekko urośnie – porwij małe kawałki ciasta i rozwałkuj. Można je rozwałkować na cienko lub zostawić grubsze – jak kto woli.
- Wstaw na blachę i posmaruj żółtkiem (można obsypać ziołami lub czarnuszką).
- Piecz w 200 °C. około 15 minut, do zarumienia.
Coś na lunch (dla męża)
Gotuj tematycznie
Gotuj tak, żeby niektóre składniki można było użyć w wielu wariantach – np. pieczone marchewki możesz zjeść bez niczego, a jak będziesz potrzebowała urozmaicenia smaku, możesz wiązać ze sobą Mini Almette kieszonkowy serek i zastosować go jako dip do marchewki. Idąc o krok dalej – pieczone marchewki mogą być też dobrą bazą do zrobienia sałatki do pracy, dodajesz tylko ryż, sałatę i dodajesz małą porcję serka. Gotowe!
Przedstawione wyżej przepiwy sprawdzają się w każdych warunkach. Możesz zabrać je do pracy, szkoły na spacer… Pieczone marchewki, Grissini (paluszki domowe) same albo z serkiem. Wybierz tak, jak lubisz.
Pamiętaj, że nie zawsze musi być idealnie. Nie musisz zawsze trzymać się planu, po prostu dobrze jest wiedzieć, że jest w lodówce masz wszytko czego potrzebujesz na przygotowanie szybkiej przekąski . planowanie ma być proste jak to możliwe. Mam z byt dużo stresów wiec mmniejmy chociaż o jeden mniej…