Jak zrobić zapasy żywności? Lista zakupów + przepisy
Zapasy warto robić, ale też nie ma co z nimi przesadzać… Jednak jeżeli potrzebujesz zrobić zapasy, bo np. wiesz , że dzieci masz chore i muszą zostać w domu. Mieszkasz na wsi i masz daleko do sklepu to warto zrobić ROZSĄDNE zapasy.
Chcę wam pokazać, że zapasy nie kończą się tylko na makaronie i ryżu.
Przygotowałam dla was propozycje produktów oraz przepisy, które mogą się wam przydać w razie kryzysu. Oczywiście zachęcam was do planowania posiłków i nie marnowania jedzenia. Nie tylko wtedy, kiedy jesteście w kryzysie.
- Kupuj to co ma długi okres spożycia.
- Proponuje kupić produkty, które mają dużo białka np. tofu, soczewica, fasola, ciecierzyca
- Kup wodę a najlepiej dzbanek do filtrowania wody
- Śmietana 30% jeżeli zabraknie ci masła, to zawsze możesz zrobić samodzielnie masło. Tu nie trzeba filozofii wystarczy wlać śmietanę do miksera i ubić.
- Jeżeli nie lubisz robić pasty domowej roboty to polecam kupić pasty warzywne w słoikach ( ma długi termin ważności i też dużo witamin oraz białka).
- Kupuje szynkę, pekluję i robię domowe wędlinę
- Oprócz tego kupuje:
- orzechy – dobra przekąska i baza do ciast
- owoce – jabłka, pomarańcza
- warzywa strączkowe
- mleko lub napój roślinny
- mięso – filet z kurczaka
- mrożone warzywa
- jajka
- olej
- ziemniaki – możesz robić kotlety ziemniaczane, gulasz, frytki, zapiekanki
- passata pomidorowa – duża ilość bo można dodać przyprawy i z nich zrobić dowolny sos do mięsa, zup, gulaszu, zapiekanek
- mleko kokosowe – ma długi termin ważności i może zastąpić śmietanę
- masło
Podstawy produkty spożywcze w spiżarni
- mąka,
- cukier,
- sól,
- soda oczyszczona, proszek do pieczenia drożdże,
- sól, pieprz,
- miód,
- cukier, sos sojowy
- płatki owsiane – można zrobić owsiankę, ale też może być bazą do dań
Owoce i warzywa, które zamrażam:
- dożo bananów. Dojrzałe banany kroję na małe kawałki mrożę. Dlaczego? Można z nich zrobić np. chleb,
- szpinak – baza do zapiekanek i sosów
- pieczarki – grzanki, zapiekanki, sos
- pomidory
- powidła
- masło
- miód
- passata pomidorowa
Białko Strączki – możesz zrobić z nich burgery, gulasz. Czyli nie musisz żyć tylko mięsem np.
- ciecierzyca
- tofu
- soczewica
- czerwona fasola
Zupa z soczewicy
Danie jednogarnkowe
Makaron z naleśników:
Jeżeli robisz naleśniki, to warto zrobić ich dwa razy więcej bo mogą ci się przydać jako bazę do wielu dań np. makaron do zup lub lasagne.
Lasagne z naleśników
Nadzienie możesz stworzyć takie jakie będzie ci podobać niech bazą będzie sos pomidorowy
Składniki:
- 8 naleśników
- 600 g pieczarek
- 300 g soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g parmezanu lub innego sera
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu/ cukru
- sok z cytryny
- olej
Przygotowanie:
- Pieczarki obierz i pokrój na małe kawałki. Możesz też je starkować. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelnie rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę. Następnie dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut na średnim ogniu.
- Między czasie ugotuj soczewicę czerwoną. Ugotowaną soczewicę dodaj do farszu.
- Na drugiej patelni lub małym garnku, rozpuść masło dodawaj mąkę i ciągle mieszaj aż powstanie gęsta masa. Stopniowo dodawaj mleko tak żeby powstała puszysta masa. Dopraw gałką muszkatołową
- Tortownicę o średnicy naleśników wyłóż papierem do pieczenia
- Do tortownicy włóż naleśniki posmaruj beszamelem posyp parmezanem następnie dodaj farsz
- Przełóż wszystkie warstwy naleśników i posmaruj sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Lasagne piec w piekarniku 180 C przez 30 minut
Przepis pochodzi z książki „Bez resztek”
„Dziane” naleśniki
Przepis pochodzi z ebook „Dania z 5 składników”
Pasta z pulpy warzywnej po wciskanym soków
Składniki:
- 2 szklanki pulpy z soku marchwi, buraków
- 3 łyżki pasaty pomidorowym
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 4 suszone śliwki lub daktyle
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz i dokładnie zblenduj dopraw solą i pieprzem. Podawaj z z kromkę chleba.
Więcej propozycji znajdziesz w tym wpisie.
To jest podstawowa lista zapasów, która moim zdaniem wystarczy. Z każdego z tych produktów, można stworzyć coś więcej niż tylko obiad. Z fasoli można zrobić ciasto, pastę na kanapki i wiele więcej przepisów, które możesz również zerknąć do moich darmowych treści na blogu lub e-bookach.
Kiedyś nasze babcie tak musiały sobie radzić. Dzisiaj uważane to jest za dziwactwo i modę. Bez względu na obecną sytuacje, warto mieć zawsze umiar.
Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły na robienie zapasów ( być może też o czymś zapomniałam) to piszcie śmiało w komentarzu.