Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Risotto – włoska potrawa lubiana przez wielu kucharzy z całej Europy, ba nawet świata. Uwielbiam Risotto, bo za każdym razem dodając i zmieniając składniki smakuje inaczej. Wbrew pozorom jest to szybkie danie do przyrządzenia, a przy 4 osobowej rodzinie przygotowanie szybkiego posiłku jest dla mnie bardzo ważne.
Chciałam zaproponować Wam dzisiaj risotto z kurczakiem i pieczarkami – Mniam 🙂 Jeżeli macie w swojej spiżarni suszone grzyby to polecam ich użyć. Dadzą potrawie niesamowity smak i aromat.
Składniki na 4 porcje:
- 200 gr ryż do risotto (Arborio)
- 0,5 kg kurczaka
- 1litr bulionu
- ½ cebuli
- 1 zabek czosnku
- 200gr pieczarek ( najlepsze będą borowiki)
- 50 ml białego wina ( zrezygnuj z wina jeżeli danie mają jeść dzieci)
- Posiekana pietruszka
- Sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
1. Pieczarki , umyć i pokroić w palstareki, a następnie podsmażyć na łyżce masła. Odstawić na bok.*Jeżeli posiadasz w domu suszone grzyby . Mocz przez kilka godzin w zimnej wodzie a następnie osusz . Grzyby dodadzą cudowny aromat potrawie
2. Kurczak umyć i pokroić w mała kostkę, doprawić solą i pieprzem . Smażyć kurczaka na złocisty kolor ( przed smażeniem skrapiam kurczaka sokiem z cytryny tak aby pierś z kurczaka była soczysta i krucha).
3. Cebulę i czosnek zeszklić na 4 łyżkach masła i 3 łyżkach oliwy. Wsypać ryż , podsmażać ok. 4 min. cały czas mieszając. Dodać pieczarki (lub grzyby), mieszać ok. minuty . wlać wino. Gotować, aż wino wyparuje, a następnie wlać 2 chochle bulionu. Przykryć garnek i gotować, aż do momentu kiedy ryż wchłonie bulion. Co jakiś czas mieszać tak, aby ryż nie przywarł do spodu garnka. Pod koniec gotowania dodać kurczaka, pokrojoną pietruszkę , doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można posypać tartym parmezanem i gotowe.
Smacznego :))
P.S. Risotto najlepiej smakuje kiedy podsmaży się ryż na oliwie lub maśle razem z cebulą i czosnkiem.
Z pozdrowieniami,
Elwira
Marta Janczuk
11 marca 2018 @ 14:46
borowiki to przecież nie rodzaj pieczarek 🙂