Zapiekana chałka z owocami. Pyszne i proste!
Kto powiedział, że zrobienie śniadania musi być czasochłonne? Prezentuję wam kolejny prosty posiłek, który króluje na moim stole i w naszych żołądkach: zapiekaną chałkę z owocami.
Wiem, wiem, chałka nie jest najlepszym źródłem witamin i jest w niej mnóstwo okropnej białej mąki, glutenu i cukru…Jeżeli nie możesz znieść tak niezdrowego śniadania, radzę ci zrobić tak jak ja: machnąć na to ręką, zagryźć kawałkiem chałki posmarowanej konfiturą ze śliwek i modlić się, żeby kalorie poszły w piersi, a nie tam, gdzie nie powinny, czyli w brzuch i biodra (jakby nie mogły zatrzymać się na piersiach!).
Cenię takie „resztkowe jedzenie”, jak je nazywam, bo lubię dawać produktom drugie życie. Takim sposobem ze starej chałki czy z resztki warzyw można wyczarować jedzenie tak smaczne, że z wrażenia mogą spaść kapcie z nóg.
W tym przypadku ze starej, czerstwej chałki wyczarowuję pyszną zapiekankę z owocami, którą robi się szybko, a smakuje obłędnie. Im chałka starsza, tym lepiej.
Zapiekana chałka z owocami
Składniki:
- duża chałka (pokrojona na kromki o szer. 2 cm)
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g mrożonych malin (możesz je zastąpić bakaliami, np. migdałami)
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celcjusza.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, łyżkę cukru i cynamonu oraz sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką do jajek.
- Zanurz chałkę w mieszance jajecznej i ułóż każdą kromkę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem. Ułóż kromki naprzemiennie. Posyp pozostałą częścią cukru i cynamonu oraz owocami.
- Piecz przez 20 minut lub do zarumienienia.
Podawaj z owocami, powidłami, dżemem lub sosem klonowym 😉
A ty co lubisz jeść na śniadanie?