Zdrowy deser z nasion szałwii
Deser ten wyszukałam przez przypadek podczas szukanie zdrowej przekąski dla mojego dziecka. Z racji tego, że me dziecię jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej muszę dobierać starannie posiłki. Stworzenie na szybko dania jest dla mnie dużym wyzwaniem i utrapieniem, bo kiedy chce zrobić szybki posiłek okazuje się że produkty, które posiadam w lodówce nie nadają się do spożycia ze względu na zawartość glutenu. Dlatego dobre planowanie jadłospisów to podstawa.
Bez względu na to czy jesteś na specjalistycznej diecie czy nie – każdemu po zapracowanym dniu należy się coś zdrowego, pożywnego i słodkiego :). Taka właśnie szczypta dobrego cukru nikomu nie zaszkodziła. Tą zdrową przekąską będzie mleko migdałowe i ksylitol (inaczej cukier brzozowy), szałwia ze względu na swoją zawartość odżywczą (Witaminy A E b1 B2 i magnez, potas). Dodatkowo nasiona szałwii pęcznieją przez co wypełnia nasz żołądek i czujemy się syci na dłużej.
Składniki na 4 porcje:
- 500 ml mleka ( migdałowe, ryżowe, sojowe, zwykłe) lub woda,
- 6 łyżek stołowych szałwii (chia seeds),
- mała garść migdałów,
- dwie łyżki ksylitolu lub cukru zwykłego.
1. Rozdrobnione migdały w blenderze dodaję do mleka (w moim przypadku jest to mleko migdałowe).
2. Następnie wrzucam nasiona szałwii i mieszam, aż mleko zgęstnieje.
* jeżeli nie posiadacie nasion szałwii dodajcie płatki owsiane lub suszone owoce
3. Wymieszane mleko odkładam do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu możemy przełożyć do naczynia i zjeść.
Smacznego! 🙂
Oryginalny przepis znajdziesz tutaj.
ugotowani.tv
7 grudnia 2014 @ 02:02
Widzę, że macie identyczną dietę jak u nas. I zgadzam się, bywa trudne to planowanie 🙂 Na początku było ciężko, ale już nauczyłam się tak łączyć produkty, żeby nie gotować dwóch obiadów. Zapraszam, może znajdziecie coś bezglutenowego dla siebie. Będzie mi bardzo miło gościć cię u siebie 🙂
Jak ona to robi
7 grudnia 2014 @ 11:24
Na pewno „przyjdę”:)
Masz rację, czasami bywa trudno, ale powoli wypracowuje sobie system.