Zielone szparagi na 3 sposoby – obiady za 5 złotych na osobę
Szparagi. Ile ja musiałam przeżyć wiosen, żeby dojrzeć do jedzenia szparagów. Przyznaję, że moja miłość pojawiła się stosunkowo późno. W domu na stole pojawiały się kuzynki szparagów – zielona i żółta fasolka szparagowa czy kalafior, ale szparagi były czymś, czego nie znałam – na pewno nie były to moje smaki dzieciństwa. Moja miłość do zielonych szparagów nastała późno, ale jest na to miłość dojrzała. Żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko.
Zielone szparagi na 3 sposoby – obiady za 5 złotych na osobę – idealne na szybki i sprytny obiad
Zielone mają tę przewagę, że nie trzeba ich obierać, są wyraziste w smaku i gotuje się je szybko (około 7 minut). Pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, makaronów, risotto. Dodatkową zaletą jest to, że można je mrozić! I nie potrzebują blanszowania. Białe szparagi są grube, trzeba je obierać i są delikatne w smaku.
Jak kupować szparagi?
- Im młodsze tym mniej mają „łyka”.
- Wybieraj cienkie szparagi o wilgotnych końcach (szybko się gotują)
- Szparagi, w przeciwieństwie do fasolki, nie są trwałe. Szybko „więdną” i robią się mało jędrne w smaku.
- Zaraz po zakupie przechowuję je w słoiku z wodą lub owijam wilgotną ściereczką i wkładam do lodówki do czasu przygotowania.
Gotowanie
- Najlepiej mieć do tego specjalny garnek, żeby włożyć szparagi pionowo, ponieważ ich główki nie powinny być zanurzone w wodzie.
- Jeżeli nie posiadasz takiego garnka –gotuj w wąskim naczyniu lub zwiąż nicią kuchenną i gotuj pionowo.
- Ostatnio gotowałam na parze i były bardzo dobre.
Oto kilka przepisów, które można zrobić szybko i są bardzo smaczne. Nie potrzeba do nich wielu składników.Nie wliczam przypraw i oleju bo zakładam, że każdy ma je w domu. Podałam ceny oraz porcje – niestety szparagi nie należą do najtańszych warzyw. Pęczek szparagów kosztuje od 6-9zł.
Zielone szparagi z szynką szwarcwaldzką
Powiem szczerze, że uwielbiam to połączenie od lat i nadal nie chce mi się znudzić. Danie robi się szybko i nie potrzeba wielu produktów – dwa składniki naprawdę robią wrażenie.
Składniki:
- pęczek szaragów
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (jeśli ktoś woli więcej to dwa opakowania)
- olej
- sól
- pieprz
Cena: 14 zł na 3 osoby
Przygotowanie:
- Szparagi myję i obcinam końcówki (około 2-3 cm). Gotuję w garnku przez 7 minut. Włączam piekarnik na 200 °
- Wyciągam szparagi z garnka, następnie osuszam je ręcznikiem papierowym.
- Biorę trzy szparagi i zawijam je w szynkę szwarcwaldzką. Robię tak z pozostałą liczbą szaragów. Delikatnie spryskuję całość olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę do momentu aż szynka się spiecze i będzie chrupiąca. Uwaga! Podczas pieczenia zwróć uwagę na główki żeby się nie spiekły.
Risotto ze szparagami i truskawkami
Cudowne, pyszne, kremowe. Najlepsze w tym daniu jest to, że oprócz szparagów można dodać do niego każdy dodatek i będzie pyszne. W tym przypadku, oprócz szparagów, dodałam smażony boczek, który dodał całości charakteru.
Składniki:
- pół pęczka szparagów
- ryż do risotto (lub zwykły ryż)
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- olej
- bulion (domowa kostka warzywna)
- szklanka wina (opcjonalnie)
- parmezan (opcjonalnie)
- 4 sztuki truskawek
- dwa plasterki boczku (opcjonalnie)
Cena: 15 zł na 4 osoby
Przygotowanie:
- Szparagi myję i obcinam końcówki (około 2-3 cm). Gotuję w garnku przez 7 minut.
- W dużym garnku roztapiam masło. Dodaję pokrojoną cebulę i mieszam do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Następnie wsypuję ryż i smażę mieszając przez 2 minuty.
- Wlewam bulion, mieszam i gotuję pod przykryciem 5 minut, następnie wlewam wino.
- Czekam aż ryż wchłonie płyny. Jeżeli jest taka potrzeba (kiedy ryż jest za twardy i suchy) – dolewam bulionu. Dodaję sól i pieprz.
- Dodaję kawałki (główki) szaragów i zielony groszek.
- Zestawiam garnek z „gazu” i dodaję masło, parmezan i drobno pokrojony, spieczony boczek. Mieszam i doprawiam w razie konieczności.
Pizza-nie pizza ze szparagami i serkiem śmietankowym
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 20 g oliwy
- łyżka soli
- 100 g wody
Pozostałe składniki:
- serek feta lub serek śmietankowy
- śmietana 18%, ale można też 30%
- cebula
- pomidorki
- szparagi
- rukola lub kolendra
- przyprawy
- tymianek
- oregano
Cena: 15 zł na 3 osoby
Przygotowanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki mieszam w dużej misce. Następnie ciasto należy uformować w kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Gotuję szaragi al dente i nagrzewam piekarnik na 220 °
- Wrzucam do miski serek, dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek (opcjonalnie) oraz zioła. Wszytko ze sobą mieszam.
- Wyciągam ciasto z lodówki i formuję kilka kulek. Każdą kulkę ciasta rozwałkowuję na grubość około 3 cm. Wkładam do piekarnika i piekę przez 5 minut.
- Wyciągam ciasto, nakładam na pizzę masę śmietankową oraz rozkładam szparagi oraz pomidory. Piekę przez 15 minut.
- Podaję z rukolą.
#planujeNIEmarnuje
Kiedy zostaną Wam szaragi – zróbcie z nich pesto szparagowe lub sos.
Makaron z sosem szparagowym dla dwóch osób
Składniki:
- 300 g makaronu
- szaragi
- jogurt lub śmietana (świetnie pasuje serek mascarpone)
- ząbek czosnku
- masło
- ser grana padano (opcjonalnie)
- Gotuję makaron al dente. Odcedzam makaron, ale zostawiam pół kubka wody z jego gotowania.
- Szparagi wrzucam do miksera, dodaję jogurt lub śmietanę – sos nie może być zbyt gęsty ani zbyt rzadki, więc proporcje trzeba dostosować do ilości szparagów.
- Ugotowany makaron wrzucam do garnka, wlewam sos, a następnie dolewam wodę z ugotowanego makaronu i energicznie mieszam.
- Podaję ze startym serem grana padano, a jak ktoś nie może jeść laktozy – proponuję płatki drożdżowe.
Cena: 12 zł na 3 osoby
Lećcie po szparagi i jedzcie, bo to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. I napiszcie mi konieczniem która wersja obiad wam pasuje? A może masz swoje popisowe danie? Napisz w jakiej postaci najbardziej lubicie jeść szparagi!
13 czerwca 2019 @ 21:55
Super, że pokazujesz, że dania z bardzo zdrowymi szparagami nie muszą być wcale drogie 🙂
13 czerwca 2019 @ 12:48
Szparagi z szynką szwarcwaldzką to zdecydowanie mój top, ale pizza-nie pizza z Twojego przepisu też brzmi super 😀 Aż się skuszę, dzięki za pomysł. Wiwat, szparagi!
23 maja 2019 @ 14:32
Mniam! Dania wyglądają przepysznie!