Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku? Wersja fit
Nie jest łatwo być na diecie, przynajmniej przez pierwszych kilka tygodni. Trzeba mieć dużo samodyscypliny i samozaparcia, żeby pilnować liczby posiłków, wagi, wartości odżywczych. Mówię Wam, oszaleć można od tej całej matematyki. Szczególnie przy moim trybie życia – ciągle w biegu, od lekarza do lekarza, potykając się o klocki lego. Bez planowania posiłków i wewnętrznego bata nad sobą, trudno jest regularnie jeść. Każdy błąd i przeoczenie posiłku może prowadzić do zastąpienia go bułką kupioną na mieście, żeby jakoś dotrwać do obiadu…
Zmiany
W kuchni na pewno liczy się spryt, szybkość i umiejętność przygotowania dań, które nie są czasochłonne oraz pracochłonne. Kiedyś myślałam, że dieta to jedzenie wyłącznie jałowego jedzenia na parze, męczarnia i katorga. Wcale nie! Dieta to kolory, zdrowie, radość. Z tym mi się teraz kojarzy zdrowy styl życia.
Pyry
Jeżeli chodzi o kolory, to na moim stole nie może zabraknąć marchewkowych pyr, czyli batatów. Słodkie ziemniaki to prawdziwa bomba witaminowa, która pozytywnie wpływa między innymi na naszą pamięć i wzrok.
Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki (w 100 g):
Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 1.37 g
Tłuszcz – 0.14 g
Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik – 2.5 g
Witaminy
Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna – 0.538 mg
Witamina B6 – 0.165 mg
Kwas foliowy – 6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K – 2.1 µg
Minerały
Wapń – 27 mg
Żelazo – 0.72 mg
Magnez – 18 mg
Fosfor – 32 mg
Potas – 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk – 0.20 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Więcej na temat właściwości odżywczych batatów możecie przeczytać na stronie „Poradnia zdrowia”
W kuchni
Bulwy batata są soczyste, delikatne, o słodkawym smaku. Najczęściej piekę je w piekarniku lub gotuję w wodzie. Jednak najlepiej nadają się na frytki. Moje dzieci uwielbiają przygotowane w ten sposób ziemniaki, które są zdrowszą alternatywą dla popcornu oraz chipsów. Frytki z batatów nie są tak twarde jak te z tradycyjnych ziemniaków. Są miękkie, słodkie, a przede wszystkim – bardzo szybko je się piecze.
Dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis na coś szybkiego i łatwego, czyli właśnie na frytki z batatów.
Przepis na trzy osoby:
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oleju
- sól
- zioła prowansalskie, tymianek
- Obieram bataty i kroję na frytki.
- Wrzucam do miski, oblewam olejem i przyprawiam
- 3. Rozkładam bataty na blaszce. Piekę w temp. 220 stopni przez ok 20 minut
- Gotowe. Możesz zajadać się pysznymi fit frytkami 🙂
27 kwietnia 2016 @ 19:49
Świetny post. 🙂 Chętnie będę tu częściej zaglądać.
27 kwietnia 2016 @ 21:21
Dziękuję 🙂
26 kwietnia 2016 @ 07:41
Jakie pyszności! Ja na razie robiłam tylko z marchewki i były pycha!!! <3 A bataty przypuszczalnie będą jeszcze lepsze! 🙂
27 kwietnia 2016 @ 21:22
NIgdy nie jadłam chipsów z marchewki 😀 Jeżeli mówisz, że są dobre to spróbuję,
Jak je przygotowujesz?