KUCHNIA

Resztki z sokowirówki – 10 sposobów na ich wykorzystanie

Jako mała dziewczynka nigdy nie paliłam się do gotowania – zawsze uważałam, że będę jeszcze miała na to czas. Patrząc z perspektywy czasu, nie wyszłam na tym źle, bo dzięki temu, że nikt nie zmuszał mnie do gotowania, naturalnie otworzyłam się na smaki  i eksperymentowanie w kuchni. Kto wie, być może dlatego jeszcze nie patrzę na garnki z obrzydzeniem. Ale jak to mówią jestem młoda stażem, zobaczymy za 20 lat. Póki co gotowania nie traktuję jako formę zaspokojenia potrzeb, ale jako przyjemność.

Mimo to, nie mogę spędzać zbyt dużo czas nad przygotowaniem posiłków. Gdybym miała stać w kuchni godzinę nad jednym daniem, szybko bym się zmęczyła i znudziła. Wychodzę z założenia, że  w krótkim czasie można stworzyć coś z niczego, a jak się bardzo postarasz z jednej rzeczy możesz stworzyć całodniowy jadłospis!

 

Właśnie tak jest w przypadku soku, a raczej resztki po soku, czyli pulpy. Niemarnowanie jedzenia można nazwać zero waste albo recyklingiem, ale prawda jest taka, że ta metoda jest znana od 100 lat i nasze babcie tak właśnie robiły, gdy nie było tyle produktów w zasięgu ręki, a o bananach można było usłyszeć tylko z opowieści. Wtedy recycling był powszechnie używany.

 

Tak naprawdę resztki, które wydają się nic nie warte, bo nie wyglądają świeżo albo przypominają trociny, to źródło zdrowia i błonnika. Zresztą nie wiem, czy pamiętacie, ale wspominałam, że babcia zawsze mi opowiadała, że pod skórką jest najwięcej witamin. Miała rację! Obierając owoce warzywa, pozbywamy się ich największej wartości. Oczywiście mówię tu o produktach, które są  nie pryskane i są umyte.

 

Co można wyczarować z resztek? I do czego można użyć puply?

 

1. Dodatek do ciast

Do ciast najlepiej sprawdzają się warzywa i owoce, które mają jak najwięcej słodyczy, czyli marchew, burak, banany, a także mango i ananas, choć ten ostatni jest włóknisty i nie każdemu może przypasować.

W sekundę można wyczarować ciasto marchewkowe, muffinki lub batony owsiane.

 

Przepis tutaj

 

2. Burgery

 

Kto powiedział, że burgery muszą być mięsne? Wegańskie burgery są tak samo sycące, jak mięsne. Najważniejsze są proporcje,  kasza jaglana i dużo warzyw i dodatków. Ja uwielbiam podawać je z mango i sosem.

https://www.youtube.com/watch?v=QLQS26dDC7Y

 

3. Zupa krem

 

To odkrycie, które naprawdę nigdy bym się nie spodziewała. Aby zagęścić zupę, zwykle sięgasz po mąkę i wodę lub śmietanę, możesz jednak spróbować użyć pulpy z marchwi lub innego warzywa, np. buraka lub selera.  

4. Sos do makronu i nie tylko

 

Jeśli wyciskamy sok z ziół, pietruszki, kolendry lub pomidorów, wystarczy dodać trochę pozostałej pulpy do sosu dla wzmocnienia smaku. Mówię wam – poezja smaku!

Jak to się robi?

Sos marchewkowy wystarczy zblendować z pestkami dyni lub słonecznika, przyprawić i mamy sos do makaronu lub ryżu!

5. Pesto z natki marchewki i rzodkiewki

 

Większość osób bardzo lubi jeść pesto z bazylii, które owszem, jest bardzo dobre, ale zupełnie nie doceniamy naszych polskich warzyw  i ich możliwości. Zamiast wyrzucać zielsko lub dawać je zwierzętom, koniecznie spróbujcie zrobić z niego pesto. Robi się je równie szybko, co włoskie.

Jak to zrobić?

Trzeba wyczyścić i dokładnie umyć liście jednej lub dwóch marchewek z piasku, posiekać je lub od razu wrzucić do blendera z pozostałymi składnikami. Następnie należy zmiksować całość i sprawdzić, czy ma odpowiednią konsystencję. Aby dodać jeszcze większych doznań smakowych, spróbujcie pesto z granatem lub porzeczkami, które jest świetnym dodatkiem do sałatek, ziemniaków albo makaronu.

 

6. Fritatta

 

Dodanie pulpy z buraka do omleta wraz z bazylią i papryką zagęszcza danie i daje dodatkowy błonnik.

Przepis możecie znaleźć w tym wpisie 

 

 

 

7. Danie dla dzieci

To jest dziecinne proste. Do pulpy wystarczy dodać miąższ z wodą, dodać kawałek banana dla smaku i gotowe! Oczywiście, aby danie było wysokiej jakości, warzywa lub owoce trzeba dobrze umyć i obrać.

 

8. Pasta  na kanapki

 

Mamy tu wiele możliwości. Do resztek dodaj zapieczoną paprykę, soczewicę, ciecierzycę lub mielone mięso. Przypraw wg. swoich upodobań. Przepis Przykład

9. Zamrażaj  

Jeżeli nie wiesz lub nie masz pomysłu, do czego użyć resztek, podziel je do małych strunowych woreczków i zamroź.

 

10. Susz

 

Marchew łatwo się suszy – najpierw ją obierz i umyj, a następnie posiekaj i zblanszuj. Suszoną marchewkę można wrzucić do sosów, gulaszu i zup. Obierki marchwi możesz również ukisić.

 

Wydając  5 zł na warzywa, można stworzyć pożywne  śniadanie oraz obiad. Na słono czy na słodko? Wszystko zależy od twoich upodobań.

Na pewno macie swoje ulubione sposoby na wykorzystanie resztek po wyciskaniu soku. Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzu! Z chęcią wypróbuję coś nowego.

 

 

  • Ja często dodają je do sosów i zup, ale te pozostałe Twoje porady są równie praktyczne i pomysłowe. 🙂

  • No świetne sposoby! 🙂 Raczej bym na to nie wpadła :))