Kurczak z makaronem w dwóch odsłonach. Szybkie dania na weekend
Po ciężkim tygodniu pracy, nadchodzi upragniony piątek. Z wypiekami na twarzy planuję, że w weekend będę jeść szarlotkę, poczytam książkę, posłucham muzyki, pójdę na koncert, spotkam się z przyjaciółmi i będę balować do białego rana… Tak, jasne… Tak mogłoby być gdybym nie miała dzieci.
Weekend ma dla mnie inny wymiar. Owszem nie pracuję, moja głowa odpoczywa od tych wszystkich kodów, statystyk, ale dzieci raczej tego nie wiedzą i stęsknione po całym tygodniu dzielenia się czasem miedzy pracą a domem… chłopaki chcą mieć Nas – rodziców tylko dla siebie. I to jest cudowny czas, więc tak szczerze… Tak szczerze, przestałam się już zastanawiać co mogę, a czego nie. Jest jak jest. Staram się tylko tak optymalizować zadania, żebym jak najwięcej czasu mogła spędzić z rodziną i nie siedzieć pół dnia w kuchni, bo oprócz gotowania jest wiele rzeczy, które na mnie czeka. Więc decyduję się na szybkie, proste dania, a makaron do takich należy.
Wystarczy – ugotować paczkę makaronu podzielić na dwie porcję i przyrządzić go w dwóch odsłonach.
Makaron z kurczakiem, pesto i suszonymi pomidorami
250 g makaronu
250 g piersi z kurczaka
30 g suszonych pomidorów
8 listków bazylii
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente.
- Kroję kurczaka na drobne kawałki i doprawiam solą, pieprzem oraz skrapiam sokiem z cytryny. Następnie smażę na rozgrzanej patelni
- W międzyczasie kroję suszone pomidory. Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca (ja dodałam słonecznik). Dodajemy starty parmezan, oliwę z oliwek, pieprz, sól oraz ząbek czosnku. Wszystkie składniki blendujemy do gładkości.
- Makaron odcedzam i wrzucam do garnka łącząc go z kurczakiem, pesto oraz pomidorami. Mieszam i gotowe.
*Jeżeli nie chce się wam robić pesto 😉 to proponuję wam kupić gotowe pesto w lidlu – jest naprawdę dobre!
Makaron z pieczarkami i kurczakiem
250 g makaronu
250 g piersi z kurczaka
100 g pieczarek
1 śmietanę 12%
czosnek
pieprz, sól
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente
- Kurczaka kroję w cienkie paski kawałki doprawiam solą, pieprzem. Smażę na rozgrzanej patelni. Usmażonego kurczaka odstawiam.
- Do rozgrzanego garnka dodaję masła i trochę oliwy. Wrzucam pokrojony czosnek, a następnie wrzucam pieczarki. Podsmażam do miękkości.
- Następnie dodaję kurczaka. Mieszam i wlewam śmietanę. Przyprawiam solą i pieprzem.
Anita Piątek
19 lutego 2016 @ 21:18
O raju, jak to smacznie wygląda!!! 😀
Agnieszka
9 lutego 2016 @ 20:56
Jakie piękne zdjęcia!!! <3 zgłodniałam… a jestem na detoksie makaronowym 😛
ugotowani.tv
5 lutego 2016 @ 20:57
Piękne zdjęcia. Również wzajemnie udanego weekendu
Jak ona to robi
8 lutego 2016 @ 00:55
Dziękuję :*