Muffiny z daktylami i żurawiną
Niedziela ma swoje prawa: lenistwo, chodzenie do południa w pidżamie. Jest też oglądanie i czytanie bajek, a na obiad rosół, schabowy i deser.
O ile te pierwsze wymienione rzeczy wchodzą mi bezproblemowo, to z deserem (przyznaję bez bicia) mam mały problem. Nie potrafię dobrze piec ciast. UPS! Dlatego wybieram przepisy, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Muffiny idealnie wpasowują się w moje wymagania – zawsze wychodzą. Żeby było zdrowo to zainspirowałam się przepisem na muffinki z Kwestii Smaku, które są bez dodatku cukru. Jedynym źródłem słodyczy są daktyle i figi. Przepis prosty i szybki. Idealny na leniwą niedzielę.
[divider style=”thin” title=”Składniki:” text_align=””]
1 szklanka mąki żytniej razowej 2000
0,5 szklanki mąki ryżowej
1/2 mąki kukurydzianej
4 łyżki siema lnianego (złocistego)
1/2 łyżki kakao
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
garść suszonych figi
garść daktyli
garść żurawiny
[divider style=”thin” title=”Polewa:” text_align=””]
1 Łyżka kakao
odobine mleka roślinnego
szczypta cukru (ksylitolu)
[divider style=”thin” title=”Przygotowanie:” text_align=””]
1. Daktyle, figi, żurawinę zmiksować.
2. Sodę wymieszać z mlekiem wraz wszystkimi (suchymi) składnikami. Miksować do jednolitej masy (ma być gęsta, ale lejąca)
3. Formę na muffiny nasmarować tłuszczem. Masę nałożyć do foremek. Piec w 180˚C i przez 35 minut.
Świeczek
9 grudnia 2014 @ 09:51
Świetny przepis! Jestem częściowo bezglutenowa, więc na pewno wykorzystam, i to nie raz.