Szybka sałatka z kurczakiem i truskawkami
Już w kwietniu przebieram nogami i czekam z utęsknieniem na nowalijki i pierwsze owoce. Zwłaszcza na truskawki i czereśnie! Jak jest u Was? U nas w rodzinie była tradycja, że jadło się truskawki ze śmietaną i z dużą ilością cukru. Truskawki musiały być rozgniecione widelcem. Mama dawała wszystkim truskawki i rozgniatała je widelcem. Wprawdzie nie wyglądało to estetycznie, ale co poradzę, że ten sposób był najsmaczniejszy 🙂 To jeszcze nic! Najważniejsze, żeby był dodatek – krem z masłem. Koniecznie! Ale i tu była taka zasada, że dopiero po zjedzeniu „rozleniwionych truskawek” zostawał na talerzu sok śmietanowo-truskawkowy, więc wtedy zamiast wylizywać talerz językiem i chlipać brodą, zamaczałam chleb w śmietanie i jadłam – a raczej wysysałam sok wsiąknięty w chleb. Mmm, pycha!
Oprócz tego można pić koktajle truskawkowe czy lemoniady, choć ostatnio zachwycona jestem moim nowym odkryciem – sałatką z kurczakiem, awokado i truskawkami. Jest obłędna! To połączenie kompletnie mnie zadziwiło. Mimo że mąż miał obiekcje i wzrok pytający „Co, u licha?”, to kiedy zobaczył talerz pełen kolorów, nie mógł sobie odmówić przyjemności spróbowania tej sałatki. Zresztą wiedziałam, że tak będzie!
Spójrzcie na te kolory na talerzu i przyznajcie sami, że ślinka cieknie od samego widoku… Koniecznie spróbujcie tego przepisu! A jeżeli spodoba Wam się, użyjcie hashtagów #jakonatorobi i #jakonagotuje – wtedy będę wiedzieć, gdzie Was szukać. 😀
Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Składniki:
- sałata
- pół awokado
- 350 g piersi z kurczaka zagrodowego
- 300 g truskawek
- pestki dyni
- sos balsamico
- pieprz, sól, inne przyprawy
- Pierś z kurczaka kroję na drobne kawałki. Posypuję solą, skrapiam sokiem z cytryny, a następnie przyprawiam odrobiną kurkumy i papryki czerwonej (według uznania). Grilluję pierś na patelni.
- Sałatkę strzępię (nie kroję jej) i umieszczam na talerzu. Potem daję na to pierś z kurczaka i kolejne produkty: pokrojone truskawki i ser feta.
- Na koniec oprószam sałatkę serem feta i dodaję pestki dyni. Oblewam olejem z dyni i sosem balsamico oraz dodaję sól i pieprz.
21 czerwca 2017 @ 09:53
Uwielbiam takie smaki! 😀 A przepis też prosty! 🙂