Kup 4 kg pomidorów i zobacz co możesz z nimi zrobić
Upalne lato ma swoje plusy. I nie mówię tu tylko o ciepłych nocach, grillowaniu czy urlopie. Z powodu upałów ruszamy się jak muchy w smole – nagle udaje nam się zwolnić, staramy się nie denerwować, nie spinać i nawet ten bałagan, który zawsze wzbudza poczucie winy – aż tak bardzo nie przeszkadza. Nic tylko położyć się na kanapie, tylko jeść trzeba… Zawsze można coś zamówić albo wycisnąć trochę energii i zrobić szybki chłodnik z pomidorów. Po pierwsze – je się go na zimno, po drugie – pomidory mają dużo cennych mikroelementów, m.in. potas, który jest wskazany podczas upałów. A jak kupisz trochę więcej pomidorów, to możesz jeść je na śniadanie, obiad, kolację. Za dużo? Wcale nie. Jedzmy warzywa sezonowe, które są zdrowe i właśnie teraz smakują najlepiej, przy okazji magazynujemy zapasy witamin na jesień i zimę.
Co zrobić z pomidorów?
Kupiłam cztery kilogramy pomidorów – wydałam piętnaście złotych w moim warzywniku, czyli kilogram kosztował mnie trzy złote. Oczywiście w każdym sklepie ceny mogą się różnić.
Odmiany Lime – to pomidory, które są o tyle wdzięczne, bo szybko się je obrabia. Oczywiście królową działkowych pomidorów jest Malinówka. Jedynie te, które pochodzą od działkowiczów i ze sprawdzonego źródła są najsmaczniejsze.
Oto propozycje dań z pomidorami w roli głównej. Każda potrawa może być dla Was inspiracją, więc polecam improwizować według własnych smaków.
Szakszuka
Od niedawna gości w moim domu, bo tak naprawdę niedawno przemogłam się i spróbowałam. Jakoś jajecznica z cebulką, kurkami, ale i z taką ilością pomidorów była dla mnie czymś abstrakcyjnym. Jednak okazuje się, że do wszystkiego trzeba dojrzeć. Szakszukę robi się szybko. Uwaga! Jeżeli nie masz pod ręką świeżych pomidorów, a w spiżarni znajduje się pasata pomidorowa, to śmiało możesz je zastąpić – wyjdzie równie pysznie.
Składniki (dla dwóch osób):
- 3 duże pomidory
- 2 jajka
- cebulka dymka
- kmin mielony
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek i kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Obieram pomidory ze skórki. Wykrajam szypułki i kroję miąższ w kosteczkę.
- Następnie na niedużej patelni roztapiam masło – uważaj, żeby się nie przypaliło – i dodaję drobno pokrojoną cebulę (zamiast cebuli możesz dodać drobno posiekany czosnek) i chwilę podsmażam. Cebula ma być podduszona, a nie spalona 😉
- Dodaję drobno pokrojone pomidory, doprawiam solą i pieprzem oraz kminem. Smażę na większym ogniu.
- Na pomidory wbijam jajka i doprawiam je solą. Duszę na małym ogniu pod przykrywką około trzech minut (do ścięcia białek jajek).
- Podaję z pokrojonym szczypiorkiem, kolendrą i bagietką lub chlebem.
Chłodnik z pomidorów i kozim serem
Składniki:
- 1 kg pomidorów (dojrzałych i miękkich)
- kozi ser
- cebula dymka
- miód lub syrop z agawy (ewentualnie cukier)
- kefir (ja lubię wersję bez kefiru, ponieważ lubię czuć smak pomidorów)
- koper
- garść kolendry
- limonka
- sól i pieprz
- estragon
Przygotowanie:
- Pomidory obieram ze skórki.
Prosty tip – natnij skórkę pomidora i zalej wrzątkiem lub zanurz pomidory we wrzątku na minutę, a później obierz.
- Wszystkie produkty wrzucam do blendera i miksuję (możesz zblendować je ręcznie).
- Doprawiam i wkładam do lodówki. Czekam, aż się schłodzi.
- Podaję z pieczywem i kozim serem.
Tosty z awokado i pomidorami
Składniki:
- 4 kromki chleba (lub ciabata)
- dojrzałe awokado
- cebula dymka
- 2 pomidory
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kroję awokado, dymkę oraz pomidora.
- Awokado mieszam z cebulką, skrapiam sokiem z limonki, dodaję sól, pieprz i kolendrę.
- Wkładam chleb do tostera (jeżeli nie masz to tosty możesz podgrzać na patelni lub w piekarniku, choć „na zimno” też są dobre)
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym –> link
Szybkie vege spaghetti dla dzieci i dorosłych ->link
Oczywiście to tylko kilka propozycji
7 września 2018 @ 11:39
Aaaaaaa, kocham pomidory! A odkąd odkryłam szakszukę, jest to moje obowiązkowe, sobotnie śniadanie! 🙂
27 września 2018 @ 11:39
Skoro lubisz szakszukę to spróbuj w wersji z avocado lub soczewicą. Też jest pyszna 🙂
29 sierpnia 2018 @ 09:59
Jestem w szoku, że aż tyle się da zrobić! 🙂 :*
24 sierpnia 2018 @ 14:11
Przepiękne zdjęcia! :*