HOUSE MANAGER

Oszczędzanie przez gotowanie – szybkie przepisy na obiad dla całej rodziny

Gdybym miała miejsce w mieszkaniu, to bez dwóch zdań kupiłabym zamrażarkę do głębokiego mrożenia. Moja babcia miała taką i wydawało nam się to stratą czasu. Zamrażać jedzenie, skoro w sklepach jest tyle produktów i w każdej chwili można kupić sobie świeże? Okazuje się, że dzisiaj, kiedy mamy tak dużo przetworzonej żywności, to to urządzenie jest dla mnie must have jak ekspres do kawy. Tyle dobrych produktów z działki się marnuje, że aż żal…

W tym tygodniu planowanie obiadów poszło mi z oporem. Bo – uwaga – zaczęłam na nowo się odchudzać (który to już raz?), musiałam więc podzielić posiłki na te dla mnie i dla mojej rodziny. Moi mężczyźni jedliby tylko mięso, a ja tylko dania wege… Nie ma lekko!

 

Moje tipy

  • Mięso pochodzi ze sprawdzonego źródła. Nie kupuję mięsa w hipermarketach. Wyjątkiem są ryby – w Auchan są naprawdę świeże ryby.
  • W niedzielę nie planowałam żadnego posiłku, ponieważ zazwyczaj jemy na mieście lub u rodziców. Bywa, że w sobotę też nie gotuję, ale wtedy w piątek przygotowuję jedzenie na cały tydzień, mrożę i wekuję.
  • Pamiętajcie, że #OszczedzaniePrzezGotowanie to oszczędzanie czasu, nie marnowanie jedzenia. Nie zawsze musi chodzić o to, żeby wybierać gorszej jakości produkty.
  • Czytajcie etykiety na produktach, ale nie dajcie się zwariować. W obecnych czasach nie ma w 100% zdrowej żywności. Już Wam pisałam, że czasami wolę wybrać ciecierzycę i pomidory w kartonie niż mięso z hipermarketu i pryskane pomidory.
  • Poniższe składniki na obiad  są podane dla dwóch osób dorosłych i dwójkę  dzieci.
  • Pamiętajcie o dziennym zapoptrzebowaniu kalorycznym.
  • Podane dania są tylko propozycją przepisu na obiad.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

  1. Pierś z indyka kroję na małe kawałki, lekko rozbijam i robię kieszonkę do nafaszerowania.
  2. Suszone pomidory i jarmuż wkładam do kieszonki i przyprawiam tymiankiem, czosnkiem, pieprzem.
  3. Pierś z indyka wkładam na blaszkę. Następnie smaruje delikatnie olejem i przyprawiam pieczoną papryką, curry, kurkumą, solą i pieprzem.
  4. Wstawiam mięso do piekarnika na 20 minut i grzeję w 200°C.
  5. W międzyczasie gotuję komosę ryżową. Pamiętajcie, żeby przed gotowaniem wrzucić ją na sitko i przepłukać wrzątkiem.
  6. Robię sałatkę z roszponki. Kroję pomidorki koktajlowe, tarkuję marchew (opcjonalnie), dodaję garść pestek słonecznika i oblewam wszystko oliwą z pestek dyni oraz balsamico.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do woreczka wrzucam wszystkie produkty. Wkładam mięso i marynuje przez 15 minut.
  2. W międzyczasie kroję marchewkę w paski i rozdzielam brokuł na drobne różyczki. Wrzucam na patelnię i smażę na dwóch łyżkach oliwy. Dodaję sól i wlewam sok z pomarańczy. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, cały czas pilnując, żeby woda nie wyparowała. Warzywa mają być al dente.
  3. Wrzucam ryż do garnka z wodą i gotuję.
  4. Wyciągam mięso z marynaty i grilluję na patelni.
  5. Wykładam warzywa i ryż na talerz.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na patelni na dwóch łyżkach oleju przysmażam przyprawy, np. kardamon, cynamon, następnie szklę pokrojoną cebulę. Doprawiam solą i dodaję czosnek. Smażę do zarumienienia.
  2. Do cebuli dodaję odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną dynię i brokuł (opcjonalnie). Podsmażam minutę.
  3. Pomidory obieram i kroję w kostkę (żeby skórka odchodziła od pomidora, wystarczy zalać je wrzątkiem). Wlewam do garnka przecier pomidorowy, solę i gotuję przez 10 minut.
  4. Mleko kokosowe mieszam w misie z kilkoma łyżkami ciepłej wody i sosu pomidorowego. Potem stopniowo wlewam na patelnię, energicznie mieszając wywar. Gotuję przez 15 minut, aż sos się zagęści.

 

 

Zarządzenie zamrażarką

Wpisujcie datę zamrożenie lub etykietujcie każdy produkt, a na pewno będzie Wam łatwiej się połapać. Sprytnym mykiem, którego używam, jest to, że produkty najstarsze kładę na brzeg zamrażalnika, a te najświeższe na koniec.

 

 

Wpisy z tej serii: 

  1. https://www.jakonatorobi.pl/oszczedny-jadlospis-tygodniowy-przepisy-na-obiady-dla-calej-rodziny/
  2. https://www.jakonatorobi.pl/oszczedzanie-przez-gotowanie/
  3. Gdzie ta kasa? Jakie popełniasz błędy podczas oszczędzania  https://www.jakonatorobi.pl/gdzie-ta-kasa-czyli-bledy-jakie-popelniasz-podczas-oszczedzania/
  4.  5 sposobów na zużycie resztek jedzenia https://www.jakonatorobi.pl/5-ciekawych-sposobow-na-zuzycie-resztek-jedzenia-jadlospis/